Kamu Personel Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1228756

Aşağıdakilerden hangisi, Lehte Olan Hükmün Uygulanması İlkesinin bir özelliğidir?


Memur disiplin rejiminin bir diğer temel ilkesi olan Savunma Hakkının Dokunulmazlığı kaynağını Anayasa’dan alır.

Memura verilen disiplin cezası, geçmişe etkili biçimde verilemez, geleceğe yönelik olarak etki doğurur

Bu yetki Devlet Memurları Kanunu ile ilgili mercilere verilmiştir. 125. maddenin hükmüne göre “Geçmiş hizmetleri sırasındaki çalışmaları olumlu olan ve ödül veya başarı belgesi alan memurlar için verilecek cezalarda bir derece hafif olanı uygulanabilir.”

Bu ilkeye göre memurun isnat edilen suçu işlediği somut olarak kanıtlanamamış ve soyut nitelikte iddia ve deliller söz konusu
ise memur cezalandırılamaz.

Genel olarak memur, disiplin suçunu oluşturan fiil ve durum ortaya çıktığı zamandaki yasa hükümleri çerçevesinde cezalandırılır. Ancak, henüz ceza süreci tamamlanmadan, yani ceza verilmeden önce, uygulanan hükmün değişmesi durumunda memurun lehine olan önceki hüküm ise önceki, yürürlükte olan ise yürürlükte olan hüküm uygulanır.


Yanıt Açıklaması:

Memurların disiplin rejiminin Anayasa, yasalar ve içtihatlarla belirlenen ilkeleri bulunmaktadır. Lehte Olan Hükmün Uygulanması İlkesi: Bu ilke kaynağını ceza hukukunun genel ilkelerinden alır. Genel olarak memur, disiplin suçunu oluşturan fiil ve durum ortaya çıktığı zamandaki yasa hükümleri çerçevesinde cezalandırılır. Ancak, henüz ceza süreci tamamlanmadan, yani ceza verilmeden önce, uygulanan hükmün değişmesi durumunda memurun lehine olan önceki hüküm ise önceki, yürürlükte olan ise yürürlükte olan hüküm uygulanır.  Doğru cevap E şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum