Kamu Personel Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1229137

Aşağıdakilerden hangisi, Memurların çekilmesine ilişkin kurallar ile mali ve cezai sorumlulukları saklı kalmak üzere bu kurallara aykırı hareket eden memurlara getirilen yaptırımlardan biridir?


Bilgilerini arttırmak için yabancı ülkelere gönderilen memurlar, izin bitiminde yol süresi hariç 15 gün içinde görevlerine dönmek zorundadır. Sürelerinin bitiminde görevlerine başlamayan memurlar çekilmiş sayılır.

Görev yaptıkları yerlerden, başka yerdeki bir göreve atanan, Yasa ile belirlenmiş süre koşullarına uymazsa memurluktan çekilmiş sayılırlar.

Çekilen Devlet memurlarından devir ve teslim ile yükümlü olanlar, bu işlemlerin sonuna kadar görevlerini bırakamazlar. Hizmet icaplarına göre devir ve teslim işlemleri için gerekli süreler, yönetmelikte belirtilir. 

Kadrosu kaldırılan memurlar, kendi kurumlarındaki ya da başka kurumlardaki yeni görevlere atandıklarında, Yasa’nın 62 ve 63. maddesindeki süreler içerisinde yeni görevlerine başlamadıkları takdirde çekilmiş sayılır.

Memurun, izinsiz ya da kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın gö- revini terk etmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi hâlinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır.


Yanıt Açıklaması:

“Çekilen Devlet memurlarından devir ve teslim ile yükümlü olanlar, bu işlemlerin sonuna kadar görevlerini bırakamazlar. Hizmet icaplarına göre devir ve teslim işlemleri için gerekli süreler, yönetmelikte belirtilir” (madde 95) ;  Memurların çekilmesine ilişkin kurallar ile mali ve cezai sorumlulukları saklı kalmak üzere bu kurallara aykırı hareket eden memurlara getirilen yaptırımlardan biridir.

Yorumlar
  • 0 Yorum