Karar Destek Sistemleri Deneme Sınavı Sorusu #962630

Eniyileme problemlerinin işlemtablosunda en iyi değeri araştırırken izlenmesi gereken yolların neler olduğuyla ilgili bilgi sunan bir araştırmacının aşağıdaki ifadelerden hangisini kullanması uygun olmaz?


Temel olarak izlenen iki adım model geliştirme ve en iyi değeri bulma aşamasıdır.

Model geliştirme aşamasında amaç fonksiyonu, karar değişkenleri ve kısıtların neler olacağına ve bunların birbirleriyle uyumuna bakılır. 

En iyi değeri bulma aşaması en fazla zaman ve çaba gerektiren aşamadır. 

İşlemtablosunda bir model geliştirirken, uygun hücre formülleriyle tüm değişkenler birbiri ile ilişkilendirilmelidir.

En iyi değeri bulma aşamasında çözücüye amaç fonksiyonu, karar değişkeni ve modelinin türüne ait bilgiyle ilgili tanımlamalar yapılır. 


Yanıt Açıklaması:

Eniyileme problemlerinin işlemtablosunda eniyi değeri araştırılırken temel olarak izlenen iki adım vardır. Birinci adım, model geliştirme aşaması olarak adlandırılmaktadır. Bu aşamada, amaç fonksiyonunun ne olacağına, karar değişkenlerinin ve kullanılması gereken kısıtların neler olacağına ve bunların birbirleriyle nasıl uyum içerisinde olacağına karar verilir. İşlemtablosunda bir model geliştirirken, uygun hücre formülleriyle tüm değişkenler birbiri ile ilişkilendirilmelidir. Herhangi bir eniyileme modelinin ikinci aşaması, eniyi değeri bulma aşamasıdır. Eniyi değerin bulunması aşamasında Çözücü ’ye (Solver) amaç fonksiyonu hücresinin, karar değişkenlerin değer alacağı değişken hücrelerin yeri ve modelin türüne ait bilginin (doğrusal, doğrusal olmayan veya tamsayı model) tanımlanması gerekir. Bununla birlikte eniyi değeri bulma aşaması değil model geliştirme aşaması enfazla çaba ve zaman gerektiren aşamadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum