Karar Modelleri Deneme Sınavı Sorusu #1190994

A şehrinde üretmiş olduğu ürünleri,  ürünün satışının yapıldığı B şehrindeki depoya taşımak isteyen bir işletme beş farklı güzergâhtan birini seçmek zorundadır. Güzergahlar üzerinde karar verirken işletme için tek önemli kriter, kış mevsiminde bulunulması nedeniyle hava koşullarıdır. İşletme geçmiş yılların verilerine göre hava koşullarının kötü gitmesi olasılığını (P(K)) 0,30 ve iyi gitme olasılığının ise (P(İ)) 0,70 olduğunu hesaplamaktadır. Yukarıda söz konusu güzergâhlarda yapılacak üç aylık taşıma maliyetlerinin hava koşullarına göre gerçeklemesi beklenen değerleri verilmiştir. İşletmenin, en iyi beklenen değer ölçütünü kullanarak vereceği en iyi karar aşağıdakilerden hangisidir?


A

B

C

D

E


Yanıt Açıklaması:

En iyi beklenen değer ölçütünde, j’inci doğal durumun ortaya çıkma olasılığı Pj ile gösterilirse, i’inci karar alternatifinin (Ai) uygulanması durumunda beklenen kazanç/maliyet şu eşitlikle hesaplanır:

Buna göre aşağıda yer alan çözümlemeler gerçekleştirilir:

Maliyet yapılı karar problemlerinde, her bir karar alternatifi için tespit edilen değerlerinden en küçüğüne sahip olan karar alternatifi en iyi karar olarak belirlenir. Bu bağlamda doğru cevap D şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum