Karar Modelleri Deneme Sınavı Sorusu #1139682

ABC işletmesinin yöneticisi üç farklı yatırım fonu içinden hangisini almanın en iyi yatırım seçeneği olacağı konusunda karar vermek istemektedir. Her bir yatırım fonunun iyi ekonomik durumda getiri olasılığı %40 ve kötü ekonomik durumda getiri olasılığının %60 olduğu bilinmektedir. İyi ekonomik durumda getiri için sırasıyla ilk yatırım fonu 20 birim para, ikinci yatırım fonu 14 birim para, üçüncü yatırım fonu 10 birim para; kötü durumda ekonomik getiri için sırasıyla ilk yatırım fonu (-4) birim para, ikinci yatırım fonu 2 birim para, üçüncü yatırım fonu ise 3 birim para getirisi sağlayacağı öngörmektedir. Bir yatırım uzmanı ile görüşen ABC işletmesinin yöneticisi, uzmanın 8 birim para karşılığında piyasa hakkında çok önemli öngörüler içeren bir rapor hazırlayabileceğini öğrenmiştir. Verilen bilgiler doğrultusunda, ABC işletmesinin yöneticisinin uzmandan bilgi satın almak istemesi uygun mudur ve satın almak için 8 birim para ödemelerinin avantajlı olup olmadığı nasıl hesaplanmalıdır?


Uygun değildir.

Tam bilgi durumunda beklenen kâr = (20)(0,40)+(3)(0,60)=9,8 birim para olacaktır. Risk ortamında beklenen değer için beklenen değer ölçütlerine göre yapılan hesaplamalar sonucunda bulunan değerler; ilk yatırım fonu için 5,6 birim para, ikinci yatırım fonu için 6,8 birim para, üçüncü yatırım fonu için 5,8 birim para olarak hesaplanmıştır. Buna göre tam bilginin beklenen değeri = (9,8) - (6,8) = 3 birim olarak bulunur. Dolayısıyla yatırım uzmanının istediği 8 birim ücret çok yüksek olup, işletmenin bu bilgiye verebileceği en yüksek miktar 3 birim olacaktır. 

Uygun değildir.

Tam bilgi durumunda beklenen kâr = (20)(0,40)+(3)(0,60)=9,8 birim para olacağı için kâr oranı her ihtimal için oldukça düşüktür.

Uygun değildir.

Tam bilgi durumunda beklenen kâr = (20)(0,40)-(3)(0,60)=6,2 birim para olacağı için avantajlı değildir. Risk ortamında beklenen değer için beklenen değer ölçütlerine göre yapılan hesaplamalar sonucunda bulunan değerler; ilk yatırım fonu için 5,6 birim para, ikinci yatırım fonu için 6,8 birim para, üçüncü yatırım fonu için 5,8 birim para olarak hesaplanmıştır. Buna göre tam bilginin beklenen değeri = (6,2) - (5,6) = 0,6 birim olarak bulunur. Dolayısıyla yatırım uzmanının istediği 8 birim ücret çok yüksek olup, işletmenin bu bilgiye verebileceği en yüksek miktar 0,6 birim olacaktır. 

Uygundur.

Tam bilgi durumunda beklenen kâr = (20)(0,40)-(3)(0,60)=6,2 birim para olacağı için riskli değildir. Risk ortamında beklenen değer için beklenen değer ölçütlerine göre yapılan hesaplamalar sonucunda bulunan değerler; ilk yatırım fonu için 5,6 birim para, ikinci yatırım fonu için 6,8 birim para, üçüncü yatırım fonu için 5,8 birim para olarak hesaplanmıştır. Buna göre tam bilginin beklenen değeri = (6,2) - (5,6) = 0,6 birim olarak bulunur. Dolayısıyla yatırım uzmanının istediği 8 birim ücretin piyasa karşılığı (8)x(0,6)=5,4 birim para olacaktır ve bu değer beklenen kâr oranından düşük olduğu için işletmenin bu bilgiyi alması avantajlı olacaktır. 

Uygundur.

Tam bilgi durumunda beklenen kâr = (20)(0,40)x(3)(0,60)=14,4 birim para olacağı için en iyi yatırım fonu için oldukça kârlı olacaktır.


Yanıt Açıklaması:

Yöneticilerin bu sorunu cevaplayabilmesi için tam bilginin beklenen değerinin hesaplanması gerekmektedir. Tam bilginin beklenen değeri = (Tam bilgi durumunda beklenen kâr) - (Risk ortamında beklenen kâr) formülüyle hesaplanmaktadır. Dolayısıyla bu örnekte yer alan bilgilerden hareketle tam bilgi durumunda beklenen kâr=9,8 birim para olacaktır. Risk ortamında beklenen değerler incelendiğinde; yatırım uzmanının raporu olmadan elde edilen verilerle ABC işletmesi için en iyi seçenek 6,8 birim ile en yüksek değeri veren ikinci yatırım fonu olacaktır. Buradan risk ortamında beklenen kârın 6,8 olacağı anlaşılmaktadır. Tam bilginin beklenen değeri ise = (9,8) - (6,8) = 3 birim para olarak bulunur. Dolayısıyla uzmanın talep ettiği 8 birim para ücreti çok yüksek olup işletmenin böyle bir bilgiye verebileceği en yüksek miktar 3 birim olacaktır. Dolayısıyla bu satın almanın gerçekleşmesi uygun değildir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum