Karşılaştırmalı Siyasal Sistemler Deneme Sınavı Sorusu #1324281

Aşağıdakilerden hangisi Totaliter Rejimi anlatmaktadır?


Hükümet kuvvetlerinin birbirinden bağım­sız biçimde halk tarafından seçildiği, eşit güçle birbirlerini dengelediği ve denetlediği, uzlaşması durumunda yönetimin sağlandığı, uzlaşmadıkları durumda da yö­netimin mümkün olmadığı siyasal rejimdir.

Yönetilenlerin yöneticilerin se­çiminde etkili olabildiği, yönetenlerin kendilerini seçenlere periyodik olarak hesap verdiği, tekrar se­çilmek için destek istediği, her siyasal karar alma mevkii için birden fazla ve değişik siyasal görüş, fikir veya çıkarları temsil eden adayların korku­suzca, hakça yarıştığı siyasal rejimdir.

Yönetenlerin siyasal yetkileri belirlemeleri söz ko­nusu değildir. Ancak, gerek birey gerek kurumlar iktidardakileri onamak için adeta bir noter görev olan rejimlerdir.

Yönetilenlerin çoğunluğunun seçim ve yö­netim sırasında etkili olamaması esasına daya­nan rejimlerdir.

Toplumun ve tekil yurttaşın yaşantısının tamamı­nın denetim altına alındığı ve en ufak bir mahrem yaşantının devletin bilgisi, onayı ve düzenlemesi dışında mevcut olmasının mümkün ve arzulanabilir olmadığı bir siyasal rejimdir.


Yanıt Açıklaması:

Toplumun ve tekil yurttaşın yaşantısının tamamı­nın denetim altına alındığı ve en ufak bir mahrem yaşantının devletin bilgisi, onayı ve düzenlemesi dışında mevcut olmasının mümkün ve arzulanabilir olmadığı bir siyasal rejimdir totaliter rejim.

Yorumlar
  • 0 Yorum