Kbrn Savunma Ve Güvenlik Deneme Sınavı Sorusu #1215339

Biyolojik savaş ajanlarının genel özellikleri düşünüldüğünde aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur?


Biyolojik savaş ajanlarının üretim maliyetleri yüksektir.

Bazı biyolojik savaş ajanları bulaşıcıdır.

Biyolojik savaş ajanlarının kuluçka süresi yoktur.

Biyolojik savaş ajanları beş duyu ile hissedilebilirler.

Biyolojik savaş ajanları %60-80 nem oranı olan ortamlarda canlılıklarını devam ettiremezler.


Yanıt Açıklaması:

BSA’ların üretim maliyetleri düşüktür. Bir km2’de yaşayan kişilerin %50’sinin ölümüne neden olan doz (LD50) baz alınarak maliyet hesaplandığında, konvansiyonel silahlar 2000 $’a, nükleer silahlar 800 $’a, kimyasal silahlar ise 600 $’a üretilmektedir. Aynı etki biyolojik silahlar ile sadece 1 $’a mal olmaktadır. Bu nedenle biyolojik silahlar “Fakirin Atom Bombası” olarak tanımlanmaktadır.

Bazı BSA’lar bulaşıcıdır. Bulaşma insandan-insana, hayvandan-hayvana olabildiği gibi hayvandan-insana ve insandan-hayvana da olabilmektedir.

BSA’ların kuluçka süresi vardır. BSA’lar atıldıkları bölgede hemen hastalık meydana getirmezler. Hastalıkların ortaya çıkması için belirli bir zaman geçmesi gerekmektedir.

BSA’lar beş duyu ile hissedilemezler. BSA’ları hızlı tespit edebilen cihaz ve biyosensörler araştırma aşamasındadır. Hali hazırda kullanılan bu tip cihazların belirleme yetenekleri çok sınırlıdır.

BSA’lar %60-80 nem oranı olan ortamlarda canlılıklarını devam ettirip etkili olmaktadırlar. Dolayısıyla çok kuru ve çok sıcak ortamlar, mikroorganizmaların hayatta kalma sürelerini kısaltmaktadır. Doğru cevap B şıkkıdır?

Yorumlar
  • 0 Yorum