Kent Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #953226

Aşağıdakilerden hangisi yerel yönetimlerin güçlemesinin önünden engel olarak değerlendirilen bir durumu ifade etmektedir? Hem liberal hem de radikal çevrelerde, Osmanlı merkeziyetçi yapının cumhuriyet döneminde de devralınıp, güçlendirilerek sürdürüldüğü, bunun ise yerel yönetimlerin güçlenmesinin önünde dikkate bir engel oluşturduğunu savunmuştur.


Osmanlı'nın merkeziyetçi yapısının güçlenerek devam etmesi

Cumhuriyet döneminde yerel yönetimlerin özgür bırakılması

Türkiye'nin kent kökenli sivil toplum geleneğinin olmaması

Osmanlı'nın batıdakine benzer yerel yönetim örgütleri kurmuş olması

Yerelin kendini temsiliyet gücünün beklenenden az olması


Yanıt Açıklaması:

Hem liberal hem de radikal çevrelerde, benzer mantıklarla, merkeziyetçi yapının cumhuriyet döneminde de devralınıp, güçlendirilerek sürdürüldüğü, bunun ise yerel yönetimlerin güçlenmesinin önünde dikkate değer bir engel oluşturduğu söylenmektedir.

Osmanlı merkezi yönetimi, kendisini yeterince güçlü görmediğinden yerel güçlerin kullanabileceği yeni bir güç odağı yaratmamak için yerel düzeyde batıdakine benzer yerel yönetim birimlerinin geliştirilmesine izin vermemiştir. Başka bir anlatımla, Osmanlı merkeziyetçiliği kendisini yerele dayatabilecek bir örgütsel yapıyı oluşturacak güçten yoksun, ancak yerel düzeyin kendi temsiliyet yapılarını kurmasını önleyebilecek kadar da güçlü bir yapılanmadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum