Kentsel ve Çevresel Koruma Deneme Sınavı Sorusu #919763

Kentsel ve çevresel koruma ile ilgili olarak seçeneklerden hangisi söylenebilir? 


Kentsel ve çevresel koruma kültürden bağımsız düşünülemez

Kentsel ve çevresel koruma tamamen yerel yönetimlerin yetki alanında kalmalıdır.

Kentsel ve çevresel koruma bir ekonomik değer olarak düşünülmemelidir.

Toplumun geleceğine yön veren bir yaşam biçimidir.

Kentsel ve çevresel koruma yalnızca ait olduğu toplumu ilgilendirir.


Yanıt Açıklaması:

Ancak “koruma” başlığı altında yapılan tüm çalışmalara, merkezî ve yerel yönetimlerin gösterdikleri duyarlılıklara, sivil toplum kuruluşlarının kentsel ve çevresel koruma konusunda toplumsal duyarlılık yaratma çabalarına ve bu kapsamda yapılan çeşitli etkinliklere karşın kentsel ve çevresel koruma konusunda istenilen düzeye ulaşılamamıştır.
Koruma çalışmaları için yasal, yönetsel düzenlemeler yapmak, çeşitli uluslararası anlaşmalara imza atmak hukuksal açıdan gereklilik olsa da görülmektedir ki yeterli olamamaktadır. Çünkü “kentsel koruma” nın yasa koyucular, politikacılar tarafından fazlaca dile getirilmeyen bir başka boyutu olan “kültür” korumanın en önemli temel bileşenidir. “Koruma”, “kültür” arasında kuvvetli bir ilişki, içiçelik söz konusudur ve bu birlikteliğin iyi kurulması aynı zamanda kentlerin sürdürülebilirliğini de sağlamaktadır.
Kentsel ve çevresel korumanın kültürel boyutu farklı bakış açıları ile ele alınabilir çünkü konu “kültür” olduğunda kültür kavramını etkileyen dinamikler çeşitlilik göstermektedir. Bu kapsamda korumanın kültürel boyutu “korumada kültürel bilinç”, “kültürel politikalar” veya “kültürel politikaların korumaya etkisi gibi bakış açıları ile irdelenebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum