Kentsel ve Çevresel Koruma Deneme Sınavı Sorusu #951385

Koruma kavramını işaret eden ilk yazılı belgelerden biri olan “Mimarlık Hakkında On Kitap” adlı eser aşağıdakilerden hangisine aittir?


Marcus Vitrivius Pollio

Viollet-Le-Duc

UNESCO

İmparator Augustus

Venedik Tüzüğü


Yanıt Açıklaması:

Koruma kavramını işaret eden ilk yazılı belgelerden biri, MÖ I. yüzyılda İmparator Augustus döneminde yaşamış Mimar Marcus Vitrivius Pollio’nun “Mimarlık Hakkında On Kitap” adlı eseridir. Yenilikle geleneğin bağdaştırılması gerekliliğini ifade eden eser, sonraki yıllarda Avrupa Mimarisi üzerinde oldukça etkili olmuştur. Bu eserinde Marcus Vitrivius Pollio, “bir eser yaratılırken öncekini korumaktan vazgeçmemek gerektiği”ni belirtmektedir.
Çağdaş anlamdaki “koruma” 18. yüzyılda güçlenmekle birlikte asıl gelişimini
19. yüzyıl başlarında İtalyan Mimar Viollet-Le-Duc’ün restorasyon çalışmaları ile
göstermektedir. Korumanın bir disiplin hâline gelmesi ise II. Dünya Savaşı sonrasında gerçekleşmiştir. II. Dünya Savaşı sonrası dönemde koruma anlayışı tek bir eserin, tek bir yapının, tek bir anıtın korunmasından, anıtın bulunduğu çevre ile veya tarihsel çevrenin bir bütün olarak korunması boyutuna kadar bir değişim göstermiştir.
Bugün koruma olgusu akademik düzlemde tartışılıp üzerinde çalışılan bir disiplin hâline gelmiştir. Bunun yanı sıra ülkeler gerek ulusal düzlemde gerekse uluslararası düzlemde başta UNESCO olmak üzere çeşitli kuruluşlar aracılığıyla,
gerek fiziksel gerekse kültürel mirasın korunması ve bu bağlamda eskiyle yeninin
eklemlenmesi konularını tartışmaktadır. Ayrıca “koruma” ulusal ve uluslararası
düzlemde çeşitli yasalar, anlaşmalar ve deklerasyonlarla hukuksal bir boyuta da
sahip hâle gelmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum