Kentsel ve Çevresel Koruma Deneme Sınavı Sorusu #963721

Bilimsel kriterler açısından evrensel değeri olan, ilginç özellik ve güzelliklere sahip olması ve ender bulunması nedeniyle kamu yararı açısından mutlaka ve bütünüyle korunması gerekli olan alanlara ne ad verilir?


1. Doğal (tabii) Sitler

2. Doğal (tabii) Sitler

Tarihi Sit Alanı

Kentsel Sit Alanı

3. Derece Arkeolojik Sit Alanı


Yanıt Açıklaması:

Jeolojik devirlerle, tarih öncesi ve tarihi^ devirlere ait olup ender bulunmaları veya özellikleri ve görsel değerleri, barındırdıkları çeşitlilik, özellikli canlı grupları ve yaşam değerleri bakımından korunması gerekli yer üstünde, yer altında veya su altında bulunan korunması gerekli alanlar Doğal (tabii) Sitler olarak adlandırılır. 

Doğal (Tabii) Sitler 3 gruba ayrılmaktadır:

  1. Doğal (tabii) Sitler: Bilimsel kriterler açısından evrensel değeri olan, ilginç özellik ve güzelliklere sahip olması ve ender bulunması nedeniyle kamu yararı açısından mutlaka ve bütünüyle korunması gerekli olan, korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak alanlardır.
  2. Doğal (tabii) Sitler: Doğal yapının korunması ve geliştirilmesi yanında kamu yararı doğrultusunda ve bilimsel koruma-kullanma dengeleri doğrultusunda kullanıma açılabilecek alanlardır.
  3. Doğal (tabii) Sitler: Doğal yapının korunması ve geliştirilmesi yolunda, yörenin potansiyeli ve kullanım özelliği de göz önünde tutularak kısmen ve kontrollü olarak yerleşime açılabilecek alanlardır.
Yorumlar
  • 0 Yorum