Kişisel Satış Teknikleri Deneme Sınavı Sorusu #755308

I. Müşteriye mal/hizmet hakkında doğru bilgi verilmesi
II. Müşteriye kullanım kılavuzu hakkında bilgi verilmesi
III. Müşteriye garantinin anlamının ve koşullarının açıklanması
IV. Rakip firmaların kötülenmesi
V. Kaybet-Kazan ilkesinin uygulanması

Belirtilen maddelerden hangileri satış elemanlarının müşterileriyle ilişkilerinde göz önünde bulundurmaları gereken unsurlar arasında yer almaktadır?


I. II. ve III.

I. III. ve IV.

I. IV. ve V.

II. III. ve IV.

II. IV. ve V.


Yanıt Açıklaması:

Satış elemanlarının müşterileriyle ilişkilerinde göz önünde bulundurmaları gereken bazı unsurlar bulunmaktadır. Bunları şu şekilde özetlemek mümkündür:

Müşteriye Mal/Hizmet Hakkında Doğru Bilgi Verilmesi: Satış elemanının özellikle sattığı ürünü iyi tanıması gerekmektedir. Satış elemanından beklenen, ürünün özelliklerini bilmesi ve satış aşamasında müşteriyi doğru bilgilendirmesidir. Maalesef birçok satış elemanının ürün bilgisinin yetersiz kaldığı görülmektedir. Bunun sonucunda müşteriye yanlış bilgi verilmekte, bazen üründe olmayan özelliklerden söz edilmektedir. Müşteri üründe o özelliğin olduğunu sanarak satın almakta, gerçek daha sonra ortaya
çıkmaktadır.

Müşteriye Kullanım Kılavuzu Hakkında Bilgi Verilmesi: Genellikle satış elemanları ve hizmet sağlayıcılar, ürünün kullanım kılavuzunun okunmadığından yakınmaktadır. Ne yazık ki, çoğu insanın okuma alışkanlığı gelişmemiştir. Bütçesini zorlayarak aldığı ürünü bilinçsizce kullanan, basit bir kullanım hatası sonucu arızaya sebebiyet veren çok müşteri bulunmaktadır. Bunun yanında, sattığı ürünlerin kullanım talimatlarını bilmeyen satış elemanlarının sayısı da oldukça fazladır. Bu satış elemanları, fazla soru soran, meraklı, titiz ve şüpheci müşterilere satış yaparken zor durumda kalmaktadırlar. Bu gibi
durumlara düşmemek ve müşterilerin beklentilerini karşılayabilmek için, satış elemanlarının bu konularda bilgi sahibi olmaları ve bu kılavuz yardımıyla bilgiyi müşterilerine aktarmaları gerekmektedir. 

Müşteriye Garantinin Anlamının ve Koşullarının Açıklanması: Müşterilerin çoğu garantiyi, süresi içinde ürüne ne olursa olsun, hizmet ücretsiz yapılacaktır şeklinde yorumlamaktadır. Oysa, bu doğru değildir. Garantinin koşulları vardır. Ürün bu koşullar altında garanti edilmiştir. Satış elemanlarının müşteriye garantinin anlamı ve koşulları hakkında bilgi vermeleri bu açıdan büyük önem kazanmaktadır.
Garantiyle ilgili önemli bir diğer unsur da, garanti belgesinin satış anında müşteri talep etmeden düzenlenmesidir.

Müşterilerle Satış Sonrasında da Devam Edecek Güven Ortamının Yaratılması: Satış elemanının işi, satışın gerçekleşmesiyle bitmemektedir. İlişkisel satış anlayışına göre, satış elemanı-müşteri ilişkisi satış sonrasında da devam etmelidir. Bu müşterilerin, gelecekte de firmanın yeni ürünlerinin müşterisi ya da savunucusu olabileceği unutulmamalıdır.

Kazan-Kazan İlkesinin Uygulanması: Günümüzde satış elemanı kavramının, aynı zamanda müşteri elemanı anlamına geldiği de düşünülürse, satış elemanının her iki tarafı da temsil eden bir özelliği olduğu anlaşılmaktadır.

Rakip Firmaların Kötülenmemesi: Müşterilerle rakip firmalar hakkında konuşurken, rakipleri kötülemek doğru bir davranış değildir. Müşteriler bu tür davranışlardan hoşlanmamakta ve bu davranışları profesyonellik dışı olarak algılamaktadırlar.

Yorumlar
  • 0 Yorum