Kişisel Satış Teknikleri Deneme Sınavı Sorusu #759737

1. İnsanlar dürüst ve açık olduklarını göstermek için avuçlarını, karşılarındaki insana açarak gösterirler. 

2. Kolları kavuşturmak, kişilerin durumdan ve duyduğu şeylerden rahatsız olduğunu gösterir. 

3. Kenetlenmiş eller, insanların olumlu beklentilerini ilettikleri sözel olmayan yollardan biridir. 

Yukarıda el, kol ve avuç hareketlerinin anlamıyla ilgili olarak verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?


Yalnız 1

Yalnız 2

1 ve 2

1 ve 3

2 ve 3


Yanıt Açıklaması:

El, kol ve avuç hareketleri kişiler için anlamlı olan bir şeyle ilgili gerçek duyguları ifade etmeye, önemli olan bir şeyle bağlantı kurmaya yardımcı olabilir. Tarih boyunca açık avuç dürüstlük, sadakat ve teslimiyeti temsil etmiştir. Birinin açık ve dürüst olup olmadığını anlamanın en anlamlı yollarından biri, avuç hareketlerine bakmaktır. Gündelik karşılaşmalarda insanlar iki temel avuç konumunu kullanırlar. Birincisinde, avuç yukarı dönüktür ve yiyecek veya para dilenen dilencinin tipik hareketidir. İkinci harekette ise, avuç sanki bir şeyi tutuyor veya kısıtlıyormuşcasına aşağı dönüktür. İnsanlar dürüst ve açık olduklarını göstermek için avuçlarını, karşılarındaki insana açarak gösterirler. Beden dilinin birçok ögesi gibi bu da, bilinçsizce yapılmaktadır. Yapılan araştırmalar müşterilerin satın alma kararı konusundaki gerçekleri avuçları açıkken söylediği yönündedir. 

Kolları kavuşturmak, kişilerin durumdan ve duyduğu şeylerden rahatsız olduğunu gösterir. Hoş olmayan bir durumdan korunma girişimi olarak, iki kol da göğüste kavuşturulur. Araştırmalarda pek çok kol kavuşturma şekli tanımlanmıştır. Standart kol kavuşturma hareketi, neredeyse her yerde aynı savunma
veya olumsuz tavrı gösteren evrensel bir harekettir. Bu hareket, insanın özellikle kendini güvensiz hissettiği yerlerde, samimi olmayan ortamlarda kendisini koruması için yaygın olarak kullanılır. Yüz yüze görüşmelerde kol kavuşturma hareketi kişinin, karşısındakiyle aynı fikirde olduğunu söylese bile aslında olmadığının bir göstergesidir. Bu görüş farklılıklarının fark edildiği durumlarda, satış elemanlarının müşterilerinin kol kavuşturmalarına neden olan farklı düşünceleri tespit edip, onları satın alıcı durumuna getirmeleri gereklidir.

Bazı durumlarda yüze yansıtılmak istenilmeyen beyindeki gerginlik ellere yansır. Bu durumdaki kişiler, ellerini kenetleyerek kontrol etmeye çalışırlar. Kenetlenmiş eller, genel bir olumsuzluğun ve hayal kırıklığının göstergesidir.

Kişiler arası iletişimde tokalaşma da önemli bir unsurdur. Tokalaşma, kişinin gücünü ve ruhsal durumunu yansıtır. El sıkışmada bilinçsiz olarak üç tavır iletilir. Bunlar hâkimiyet, edilgenlik ve eşitliktir. Hâkimiyet tavırlı kişiler karşısında, insanlar temkinli olmaya çalışır. Karşısındaki kişi üzerinde egemenlik kurmak isteyen kişi, tokalaşma sırasında avcunu aşağıya doğru çevirerek görüşmede denetimi ele almaya çalışır. Edilgen insan karşısındaki kişi, karşısındakine her istediğini yaptıracağını düşünür. Eşit tavırlı
kişiler ise, karşılıklı anlaşabilecekleri eğilimindedirler. El sıkışma ile sıcaklık, karşıdakine duyulan ilgi ve kişinin gücü gibi bilgiler aktarılır. Genel olarak, eli güçlü ve sıkı kavramak karşıdakine olan ilgiyi gösterir. Elin zayıf ve güçsüz sıkılması ise, kayıtsızlık göstergesidir. El sıkma anındaki göz teması, kişiler arasındaki iletişimde olumlu etkiyi artırır.

Elleri ovuşturmak, insanların olumlu beklentilerini ilettikleri sözel olmayan yollardan biridir. Kişilerin elleri ovuşturma hızı, beklenen olumlu sonuçların kimin yararına olacağını belirten önemli bir göstergedir. Örneğin, bir ev almak için emlakçıya gidildiği varsayılsın. Müşterinin nasıl bir ev istediğini dinledikten sonra emlakçı ellerini hızlı hızlı ovuşturarak “tam size göre bir evim var” derse, emlakçı sonucun müşteri için olumlu olmasını beklediğini göstermiştir. Ama eğer ellerini yavaş yavaş ovuştururken müşteri için ideal evi bildiğini söylerse, müşteri kendini nasıl hisseder? Bu durumda müşteri, büyük olasılıkla dürüst olmayan çıkarcı birisi ile karşılaştığını düşünecektir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum