Klasik Sosyoloji Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #567047

Aşağıdakilerden hangisi Marx’ın Din Teorisini açıklayan ifadelerden biri değildir?


İlkel toplumda insanlar anlayamadıkları olaylar karşısında din ve benzeri gerçek bir temele dayalı olmayan mistik açıklamalar üretmişlerdir.

İlkel toplumlarda sömürü ve yabancılaşmayı engellemek için dine gerek yoktur.

Din ve benzeri mistik açıklamalar, aslında insanın kendi hayal ürününden başka bir şey değildir.

Dinsel ve benzeri mistik açıklamalar, özellikle sınıflı toplumlarda egemen sınıfın imtiyazlı sınıfsal çıkarlarını ve hakimiyetini meşrulaştırma araçlarına dönüşmüşlerdir.

Dinin baskı ve sömürü altındaki kesimlerin acılarını katlanılır kılmaya çalıştığını da vurgular. Din, acımasız bir dünyada ezilenin sığındığı bir duygudur.


Yanıt Açıklaması:

Marx’ın yabancılaşma kuramı aynı zamanda onun din üzerine olan görüşlerini de temellendirmiştir. Marx’a göre ilkel toplumda insanlar anlayamadıkları olaylar karşısında din gerçek bir temele dayalı olmayan mistik açıklamalar üretmişlerdir.Bu bakımdan din ve benzeri mistik açıklamalar, aslında insanın kendi hayal ürününden başka bir şey değildir. Sonuç olarak insanın kendi ürettiği düşünceler, kendi kontrolünden çıkmaya ve hatta onu kontrol etmeye başlar. Din, acımasız bir dünyada ezilenin sığındığı bir duygudur. Ancak din, insanların baskı ve sömürüden kaynaklanan acılarını dindirecek ve onları yoksulluktan kurtaracak gerçek çözümler sunmak yerine, dikkatlerini öte dünya üzerinde yoğunlaştırır.

Yorumlar
  • 0 Yorum