Konaklama Hizmetlerinde Kalite Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #875273

Konaklama hizmetlerinde toplam kalite yönetimi uygulamalarının işletmelere birçok etki ve faydası bulunmaktadır. Aşağıdakilerden hangileri bunlar arasında sayılabilir?

  1. TKY’yi benimseyen birimlerde rekabet, motivasyon ve bilinç artmaktadır.
  2. TKY ile tüketici istek ve ihtiyaçlarının ön plana alınması, tüketici isteklerinin kolayca algılanmasını sağlar.
  3. TKY uygulayan işletmelerde aynı ortamı paylaşan çalışanlarda moral artışı ve davranışlarında iyileşme gözlenir.
  4. TKY uygulayan işletmelerde yöneticiler, çalışanlar ve müşteriler arasındaki iletişim engelleri artmaktadır.


I ve II

III ve IV

I, II ve III

II, III ve IV

I, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Konaklama hizmetlerinde toplam kalite yönetimi uygulamalarının işletmelere birçok etki ve faydası bulunmaktadır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  • Öncelikle TKY’yi benimseyen birimlerde rekabet, motivasyon ve bilinç artmaktadır. Ayrıca TKY tam katılımı sağladığı ve herkesin kendini bu süreçte sorumlu hissetmesine neden olduğu için işletme sisteminde görevli herkesi fonksiyonel olmayan işlemleri ve alt sistemleri belirlemeye ve geliştirme için öneriler getirmeye teşvik etmektedir. TKY sisteminde tüm çalışanlar düşündüklerini söyleyebilmektedir. Dolayısıyla TKY konaklama işletmelerinde de kişilerin iş ortamını geliştirme çabalarına katılımını sağlar ve olumlu sonuçlar yaratır.
  • Bunun yanında TKY ile tüketici istek ve ihtiyaçlarının ön plana alınması, tüketici isteklerinin kolayca algılanmasını sağlar. Algılanan tüketici istek ve ihtiyaçlarına uygun kalitede hizmet sunulduğunda ise müşteri memnuniyeti artar. Bu nedenle TKY, konaklama işletmelerinin çalışanları ve yöneticilerinin tüketici beklentilerini tahmin etmek için deneme-yanılma yöntemi ile kaybedecekleri süre kısalmaktadır.
  • Konaklama hizmetlerinde TKY ile ortaya çıkan bir başka fayda ise yaratılan iş ortamı ve atmosfer değişikliğidir. TKY uygulayan işletmelerde aynı ortamı paylaşan çalışanlarda moral artışı ve davranışlarında iyileşme gözlenir. Ayrıca TKY ile iş süreçlerinde de etkililik ve verimlilik artmakta bu da işletmenin toplam verimliliğini olumlu olarak etkilemektedir.
  • Konaklama işletmelerinin karar verme süreçlerinde gelenek ve sezgilerden faydalanma oranı, TKY uygulamalarının yardımı ile azalmaktadır. Geleneksel yaklaşımların ve sezgilerin kullanılması yerine veriler, tecrübeler ve gerçekleşmiş olayların sonuçlarından yararlanma yoluna gidilmektedir.
  • Ayrıca yöneticiler, çalışanlar ve müşteriler arasındaki iletişim engelleri azalmakta, takım çalışması sonucu çalışanlar birbirleri ile yakınlaşmakta, bunun sonucunda da iş süreçlerinin işleyişi daha verimli hâle gelmektedir. 

Doğru cevap C'dir çünkü TKY'yi benimseyen kurumlarda yöneticiler, çalışanlar ve müşteriler arasındaki iletişim engelleri azalmaktadır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum