Konaklama İşletmelerinde Muhasebe Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #759054

Bir otelde bütçe belirlemeye çalışıyorsanız fiyatlandırmada aşağıdaki yöntemlerden hangisi kullanmak sizce doğru bir ifade olacaktır?


Yıl içinde yapılan toplam yatırım yıl sonunda elde edilen gelire bölünür. 

Bir önceki ay elde edilen doluluk oranına göre bir ay içinde satılabilecek oda sayısının oda gelirlerine bölünmesi ile de oda fiyatı tespit edilir.

Toplam gelirden yiyecek ve içecek gelirleri çıkarıldığında kalan tutar, oda gelirleri olarak belirlenir.

Oda maliyetinin belirlenmesi için doluluk oranının, giderlerin tahmin edilmesi ve toplam giderlerin bir yılda satılabilecek oda sayısına bölünmesi gerekir.

Konaklama bölümü ile birlikte yiyecek ve içecek bölümleri de varsa, önce gelirler belirlenir, buna yiyecek ve içecek malzeme gelirleri de eklenerek toplam gelirler bulunur.


Yanıt Açıklaması:

A.B. C ve E şıklarında verilen bilgileri düzeltmek gerekmektedir. Buna göre, öncelikle konaklama işletmesinde, konaklama bölümü ile birlikte yiyecek ve içecek bölümleri de varsa, önce giderler belirlenir buna yiyecek ve içecek malzeme giderleri de eklenerek toplam giderler bulunur. Bu toplamdan yiyecek ve içecek giderleri çıkarıldığında kalan tutar, oda gelirlerini ifade eder. Tahmin edilen doluluk oranına göre bir yıl içinde satılabilecek oda sayısının oda gelirlerine bölünmesi ile de oda fiyatı tespit edilir. Doğru cevap D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum