Konumsal Veritabanı 2 Deneme Sınavı Sorusu #1062002

Konumsal veri modelinin ihtiyaç sonucu ortaya çıktığı düşünüldüğünde seçeneklerden hangisi bu modelin gerekliliği arasında yer almaz?


Küresel iklim değişikliklerini eklemek ve değişim sonuçlarını tahmin etmek

Sınırsız insan ihtiyaçlarını sınırlı kaynaklar ile karşılamaya çalışmak

Doğal çevreyi belirlemek

Fiziksel çevreyi yok etmek

Kültürel çevreyi belirlemek


Yanıt Açıklaması:

çevre sorunları, küresel iklim değişiklikleri, giderek artan bölgesel çatışmalar ve savaşlar, artan afet maruziyetleri gibi sorunlar çıkmaktadır. Bu sorunların hepsi aslında gezegenimizin bize sunduğu tüm kaynakları yönetememizden kaynaklanmaktadır. Bu kaynakları doğal kaynaklar, fiziksel kaynaklar, kültürel kaynaklar olarak sınıflandırabiliriz. Bu çerçeveden hareketle de çevreyi fiziksel çevre, doğal çevre, kültürel çevre olarak üç ana başlık altında değerlendirebilir, çevre olarak da geniş perspektiften bakarak içinde yaşadığımız gezegenimizin kendisini anlayabiliriz. Fiziksel çevre insan eliyle şekillenmiş çevre olup tüm mühendislik ve sanat yapıları, yollar, barajlar, binalar vb. her şey fiziksel çevrenin altında irdelenmektedir. Doğal çevre çevrenin doğal karakterleri ile ilgili olup doğal çevre özellikleri eğim, bakı vb. gibi topografik yapı, jeolojik yapı, hidrolojik yapı, jeomorfolojik yapı, iklim durumu vb. başlıklar altında değerlendirilebilir. Kültürel çevre ise, çevre içinde insana dair tüm özellikleri kapsamaktadır ki, buna örnek olarak demografik verileri, eğitim, istihdam durumu vb verileri vermek mümkündür. gezegeni ve gezegeni oluşturan tüm sistemleri analiz edip sınırsız olan insan gereksinimlerini sınırlı kaynaklarla karşılamaya, bunları yönetmeye ve bu sınırlı kaynakların nasıl kullanılması, önceliklerin nasıl şekillendirilmesi gerektiğini belirlemeye” çok ihtiyacımız vardır. 

Konumsal veri modeli fiziksel çevreyi belirlemek ve gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlamaya yardımcı olan bir modeldir. Fiziksel çevreyi belirlemek ile kısıtlıdır, değişiklik kararları bu model kapsamı dışındadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum