Konumsal Veritabanı 2 Deneme Sınavı Sorusu #977061

Konumsal veritabanı sistemlerinde aşağıdaki tablolardan hangisi raster veri bantlarının bloklanmış piksel değerlerini BLOB olarak kayıtlarında barındırır?


Ölçekleme tablosu (block table)

Yardımcı tablo (auxiliary table)

Bant tablosu (band table)

Raster öznitelik tablosu (raster attribute table)

Ana tablo (business table)


Yanıt Açıklaması:

Raster veriler, farklı konumsal veritabanı sistemlerinde farklı şekillerde tutulurlar. Fakat temel mantık her sistemde aynı şekilde işlemektedir. Örneğin DB2 veritabanı yönetim sistemi için raster veri yönetimi incelenecek olursa, raster verilerin temelde 5 tablodan oluşan bir yapı içerisinde tutulduğu görülür. Bu tablolar:

  • Ana tablo (business table)
  • Yardımcı tablo (auxiliary table)
  • Ölçekleme tablosu (block table)
  • Bant tablosu (band table)
  • Raster öznitelik tablosu (raster attribute table)

Ana tablo (business table): Raster verilerinin kendisini ve ayak izini (footprint) tutan ana tablodur. Herhangi bir tablo ile bağlantısı bulunmamaktadır. Yardımcı tablo (auxiliary table): Raster verinin bantlarına göre satırları tutmaktadır. Ayrıca istatistiksel bilgi, sınıflandırılmış renk haritası, koordinat dönüşümleri gibi verileri saklar. Kısaca raster verinin meta verisini içerir. Ölçekleme tablosu (block table): Raster veri bantlarının bloklanmış piksel değerlerini BLOB olarak kayıtlarında barındırır. Ayrıca bu verilerin gösterimlerine yardımcı olmak için geliştirilen piramit (pyramid) ve bloklama (tile) işlemlerini tutmaktadır. Bant tablosu (band table): Bantların tutulduğu bir tablodur. Raster bant verilerinin hangi veriye ait olduklarını, veri bantlarının piksel boyutlarını, en büyük ve en küçük x, y değerlerini, bantların oluşturulma ve son değiştirilme tarihlerini depolar. Raster öznitelik tablosu (raster attribute table): Veri açıklamalarını ve bu açıklamaların hangi veriye ait olduklarını saklar. Verinin özelliklerini farklı bir yöntem kullanarak aynı tabloda depolamaktadır. Bu nedenle doğru yanıt a) seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum