Konumsal Veritabanı 2 Deneme Sınavı Sorusu #1043993

I. Topolojik veri elemanlarının fonksiyonel, konumsal ve mantıksal olarak birbirlerine nasıl bağlandığı irdelenmektedir.

II. Topolojik veri elemanlarının birbirleriyle komşuluklarını incelenmektedir. 

III. Elektrik, su, doğal gaz gibi altyapı şebekelerinde ya da akarsu, yol ağı gibi ağ analizlerinde kullanılmaktadır. 

IV. Topolojik veri elemanlarının çevresinde belirli bir uzaklığa göre sanal bir tampon bölge oluşturularak, bölge içinde kalan diğer konumsal nesnelerin varlığı incelenir.

Yukarıdakilerden hangileri, topolojik yapının bağlanırlık (connectivity) ilkesine ilişkin doğru bilgiler arasında yer alır?


I-II

II-III

I-III

II-IV

III-IV


Yanıt Açıklaması:
  • Bağlanırlık (connectivity) ilkesiyle topolojik veri elemanlarının fonksiyonel, konumsal ve mantıksal olarak birbirlerine nasıl bağlandığı irdelenmektedir. En az iki kenar elemanının kesişim veya bileşimi sonucunda oluşan düğümlerin bağlantı şeklini, bağlanırlık ilkesi incelemektedir. Bağlanırlık, elektrik, su, doğal gaz gibi altyapı şebekelerinde ya da akarsu, yol ağı gibi ağ analizlerinde kullanılmaktadır.
  • Bitişiklik (adjacency) ilkesiyle topolojik veri elemanlarının birbirleriyle komşuluklarını incelenmektedir. En az iki kapalı alanın birbirine komşu olma durumu, ortak kenar paylaşmaları bitişiklik ilkesi ile tanımlanır. Örneğin Van Gölü’ne kıyısı olan illerin bulunması için yapılan konumsal sorgulamada bitişiklik ilkesi kullanılır.
  • Yakınlık (proximity) ilkesiyle topolojik veri elemanlarının çevresinde belirli bir uzaklığa göre sanal bir tampon bölge oluşturularak, bölge içinde kalan diğer konumsal nesnelerin varlığı incelenir. Örneğin akıllı telefonlarımızdan yapılan “Bulunduğum yere en yakın hastane nerede?” sorgulaması yakınlık ilkesi kullanılarak yanıtlanmaktadır.
Yorumlar
  • 0 Yorum