Konut Seçimi ve Düzenlenmesi Deneme Sınavı Sorusu #946291

İglooda buzdan bloklar kendi kendilerini taşıyan bir kubbe oluştururken, aynı zamanda boşluğu örten veya kapatan elemanlardır. Bu durum taşıyıcı sistemlere ilişkin hangi özellik ile açıklanabilir?


Binanın herhangi bir noktasına etkiyen yükleri ortaya çıktıkları noktadan nihai direncin sağlandığı zemine ileten kısmıdır.

Binanın şekil değiştirmesini önlemektedir.

Binanın çökmesini önlemektedir.

Gerekli mukavemete ve rijitliğe sahip olmak zorundadır.

Taşıyıcı sistem, bazen yığma yapılarda olduğu gibi (düşey taşıyıcı olarak) mekânın sınır elemanı iken aynı zamanda onun taşıyıcı bir elemanı da olabilir.


Yanıt Açıklaması:

Taşıyıcı sistem, binanın herhangi bir noktasına etkiyen yükleri ortaya çıktıkları noktadan nihai direncin sağlandığı zemine ileten kısmıdır. Taşıyıcı sistemin bir diğer fonksiyonu da binanın şekil değiştirmesini ve çökmesini önlemektir. Bu nedenle taşıyıcı sistemler gerekli mukavemete ve rijitliğe sahip olmak zorundadır. İglooda buzdan bloklar kendi kendilerini taşıyan bir kubbe oluştururken, aynı zamanda boşluğu örten veya kapatan elemanlardır. Bu durum taşıyıcı sistemin bazen mekânın sınır elemanı iken aynı zamanda onun taşıyıcı bir elemanı da olabileceğini göstermektedir. Doğru cevap E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum