Kriminoloji Deneme Sınavı Sorusu #721767
Aşağıdaki şıkların hangisinde verilen bilim dallarının tamamı kriminolojinin alt dalları arasındadır?
Etimoloji, viktimoloji, antoloji, profiloplasty, suç istatistiği |
Etnografya, antoloji, suç profilaksisi, suç coğrafyası, suç istatistiği |
Suç coğrafyası, viktimoloji, suç profilaksisi, etimoloji, morfoloji |
Viktimoloji, suç ekolojisi, perinatoloji, profiloplasty, morfoloji |
Suç profilaksisi, penoloji, suç etolojisi, suç ekolojisi, viktimoloji |
kriminoloji karma bir bilim dalıdır ve araştırmalarında pek çok bilim dalında kullanılan yöntemlerden faydalanmaktadır.
Kriminolojinin suçun tanımlanması, açıklanması ve suçla mücadele edilmesi şeklinde üçe ayrılabilecek olan faaliyet alanlarından bir veya birkaçını kapsayan kriminolojinin alt dalları oluşmuştur. Bu alanlardan bazıları şunlardır:
Suç etolojisi: Suçun ve suçluluğun nedenlerini araştıran öğretidir. Bireysel suçluluğun yanında suç etolojisi, kitlesel bir olgu olarak suçluluğun nedenlerini araştırır. Bu nedenlerle öğretinin başlıca soruları arasında insanların neden suç işlediği, davranışlarının cezaya çarptırılacağını bilmelerine rağmen neden suç işledikleri, suçun bireysel veya sosyal temeli olup olmadığı, suçun psikolojik, biyolojik, sosyal veya ekonomik bir fenomen olup olmadığı yer almaktadır.
Viktimoloji: Mağdur bilimi anlamına gelmektedir. Bu bilim dalının amacı mağduru incelemek ve mağdur olma durumundan çıkarılması için gerekli şartları oluşturmaktır. Bir suçun mağdurunun ve onun tepkisinin suçluluğun açıklanmasında bir rol oynayıp oynamadığı meselesiyle ilgilenir.
Penoloji: Cezaları ve cezaların infazını inceler. Buna cezaevi çalışmaları da dâhildir. Penoloji bilhassa ceza ve diğer yaptırımların uygulamada ne derece etkili olduklarını inceler. Daha çok hapishane ve mahkûmlar üzerinde durur.
Suç profilaksisi: Kısaca suçtan korunmanın öğretisidir. Tıbbi ve sosyal yaklaşımlarla suçluluğa yol açan faktörleri azaltmak veya ortadan kaldırmak için gereken yöntemleri araştırır.
Suç coğrafyası veya ekolojisi: Suç coğrafyası en genel anlamıyla suçlulukla yer ve zaman arasındaki münasebeti tahlil eder. Tasviri (deskriptif) suç coğrafyası araştırmaları suçluluğun zaman ve yere göre dağılımı hakkında bir bilgi verilmesini amaçlar.
Yorumlar
- 0 Yorum