Küçük İşletme Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1064284

Örgütleme sürecinin ilk aşaması seçeneklerden hangisidir? 


Yer, araç ve yöntemlerin belirlenmesi

Faaliyetleri gerçekleştirecek kişilerin belirlenmesi

Plan ve amaçların incelenmesi

Faaliyetlerin gruplandırılması

Amaçlara ulaşmak için gerekli faaliyetlerin belirlenmesi


Yanıt Açıklaması:

Örgütleme sürecinin aşamaları:

1. Plan ve amaçların incelenmesi
Örgütleme, planlama sürecinin sonucunda elde edilen planlara bağlıdır ve bu sürecin bir uzantısı gibidir. İşletmenin amaç ve hedeflerinin belirlenmesini kapsayan planlama süreci sonunda elde edilen planlar, hangi faaliyetlerin yerine getirileceğini belirleyeceği için örgütleme sürecinin başında ortaya konur ve gözden geçirilir.
2. Amaçlara ulaşmak için gerekli faaliyetlerin belirlenmesi
İşletmede yerine getirilecek faaliyetler, işletmenin faaliyet konusu ve amaçlarına göre farklılık gösterecektir. Küçük işletmelerde satış, muhasebe, insan kaynakları gibi farklı boyutlarda olsa da yürütülmesi gereken faaliyetler bulunur.
3. Faaliyetlerin gruplandırılması
Kaynakların işletme amaçları doğrultusunda etkili ve verimli kullanılabilmesi için faaliyetlerin belli bir düzen içinde yürütülmesi gerekir. Bu nedenle yapılacak görevlerden biri benzer faaliyetlerin bir araya getirilerek bölümlerin oluşturulmasıdır.
Faaliyetlerin bölümlendirilmesi örgütün amaçlarına, faaliyetlerine ve yönetim politikalarına dayanır. Bölümlendirme ya da departmanlaşmada farklı ölçütler kullanılır. Sürecin adımlarını kesintiye uğratmamak için bölümlendirme, ayrıntılı olarak, örgütsel yapıyı belirleyen unsurlar başlığı altında anlatılacaktır.
4. Faaliyetleri gerçekleştirecek kişilerin belirlenmesi
Örgütleme sürecinin bu aşamasında her bölüm için işleri yapacak kişilerin sayısı ve sahip olması gereken nitelikleri belirlenir. Buna uygun olarak yöneticiler de dahil olmak üzere tüm çalışanların seçimi yapılır.
5. Yetki ve sorumlulukların belirlenmesi
Bu aşamada hiyerarşiyi belirleyen yetki ve sorumluluklar belirgin hale getirilir. Çalışanların yaptığı işe ilişkin sorumlulukları, sahip olduğu yetkinin türü, yetki alanları, tüm çalışanların karşılıklı yetki ve sorumluluk ilişkileri kesinleştirilir.
6. Yer, araç ve yöntemlerin belirlenmesi
Fiziksel ortam, işte kullanılacak teknoloji, iletişim araçları ya da büro yerleşiminin işletmenin amaçlarına uygun ve ergonomik olması gerekir. İşte verimlilik ilkesi, uygun yerleşim, işte kullanılacak araç ve yöntemlerle sağlanır.

Yorumlar
  • 0 Yorum