Küçük İşletme Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #873973

Aşağıdakilerden hangisi örgüt kültürünün örgüt üyelerine iletilmesinin yollarından biri değildir?


İşletme kurucusunun değeri

Örgütsel sosyalleşme

Tören ve ritüeller

Örgütsel vatandaşlık

 Kahramanlık hikâyeleri ve örgütsel dil


Yanıt Açıklaması:

Örgüt kültürünün örgüt üyelerine iletilmesi şu yollarla gerçekleşir:

İşletme kurucusunun değerleri

İşletmenin kurucusunun kişisel değer ve inançları örgüt kültürünü önemli ölçüde etkiler. İşletme kurucusu kendisi ile aynı vizyona sahip yöneticileri işe alır ve yöneticiler de kurucudan hangi değerlerin işletme için uygun olduğunu öğrenir. Yöneticiler de çalışanlara kurucunun değerlerini aktararak bu değerlerin örgütte yayılmasını sağlar.

Örgütsel sosyalleşme

Örgütsel sosyalleşme, işletmedeki yeni çalışanların işlerini etkili şekilde yerine getirmeleri için gereken iş davranışlarını edindikleri süreç olarak tanımlanabilir. Sosyalleşme deneyimleri sonucu örgüt değerlerini içselleştiren çalışanlar, bu değer ve normlara yalnızca zorunda oldukları için değil, doğru olduğunu düşündükleri için uymaktadır. Bazı işletmeler bu amaçla yeni çalışanları için oryantasyon programları ve sosyalleşme programlan düzenlemektedir.

Tören ve ritüeller

Çalışanların işe girişleri, işte yükselmeleri veya işten ayrılmaları ile ilgili ritüeller veya işletmenin başarıları ile ilgili kutlamalar, ödül törenleri gibi tören ve ritüeller çalışanların ortak değer ve normlar oluşturmalarına, örgüt kültürünü öğrenmelerine ve bu kültüre uymaları için motive olmalarına aracılık eder.

Kahramanlık hikâyeleri ve örgütsel dil

Örgütteki kahramanların hikâyeleri, örgüt tarafından değer verilen davranışların bilinmesini sağlar. Ayrıca, örgüte özgü kelime ve ifadelerden oluşan bir jargonun kullanılması veya çalışanların giyinme tarzı, birbirlerine hitap şekli gibi konuşulan dil haricindeki örgütsel dil unsurları da çalışanlardan ne tür bir tutum beklendiğine dair önemli bilgiler içerir.

Yorumlar
  • 0 Yorum