Küçük İşletme Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #882421

Lastik üretimi üzerine faaliyet gösteren "Faktör" isimli işletmede, işletmenin kararları ve işletmenin değerleri, kurucu Ahmet Pursak tarafından tayin edilmektedir.

Yukarıdaki örnek olay dikkate alındığında, işletmenin yaşam evresi açısından hangi evrede olduğu söylenebilir?


Girişimcinin sahip olduğu ve yönettiği birinci nesil aile işletmeleri

Büyüyen ve gelişen aile işletmeler

Kompleks aile işletmeleri

Sürekli olmayı başaran aile işletmeleri

 Küçük büyüklükte olan aile işletmeleri


Yanıt Açıklaması:

Aile işletmelerinin birinci evresinde kurucunun inançları, iş zekâsı, karar verme yöntemleri ve değerleri, işletmenin temel yapısının parçasıdır ve örgütün kültürü üzerinde büyük bir etkisi vardır. Kurucu; tutum ve değerleriyle işletme kültürünü etkilemekte, işletmenin yönetimi ve kontrolünü hemen hemen tamamen elinde tutmakta, işletmenin tüm işlevlerinin sorumluluğunu üstlenmekte ve tüm faaliyetlerde neredeyse tek karar verici durumda bulunmaktadır. Bu dönemde uygun bir örgüt yapısı oluşturmak ve aileye az
zaman ayırmak sık karşılaşılan sorunlardır. Bu evrede kardeşlerin ortaklığı söz konusu olup, onlar da işletmenin yönetimi ve kontrolünde yer almaktadır. Aile üyelerinin bu evrede işletmede görev alma isteğinin oluştuğu ve yavaş yavaş işletmede çalışmaya başladığı görülür. Bu evrede aile üyelerinin sayısının artması, kalabalık aile sorununu ortaya çıkarabilmektedir. Aile üyelerinin kalabalıklaşması, gereksinim ve beklentilerin farklılaşmasına neden olmakta; bu durum ise, çatışmalara neden olabilmektedir. Bu evrede aile, yönetimde yetersiz kalmakta ve profesyonel yönetime gereksinim duymaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum