Küçük İşletme Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #923893

Aşağıdakilerden hangisi aile işletmelerinde nesil çatışmasını doğuran nedenlerden biridir?


İkinci nesilde hissedarların sayısı 4’e, 5’e çıkarken, üçüncü nesilde bu sayı 10’u, 15’i bulabilmesi

Yönetimdeki aile bireylerinin yetki ve sorumluluk sınırlarının belirlenmemesi

Aile üyelerinin işletme içindeki rollerinin aile içindeki rollerden sıyrılamaması

Patron adaylarının etrafında oluşan çıkar çevreleri

Söylentilerin ve dedikoduların ortaya çıkması


Yanıt Açıklaması:

Aile işletmelerinde nesil çatışmasını doğuran nedenler:

  • Aile işletmelerinde “doğal organizasyon” söz konusu olduğundan, kurucunun sözünden çıkılmaması, kurucunun kendi kültürünü yansıttığı işletmenin değişime açık olamaması
  • Yönetimdeki aile bireylerinin yetki ve sorumluluk sınırlarının belirlenmemesi
  • Kurucunun işletmeyi devredeceği kişilere güvenmemesi, nesiller arası önemli görüş ayrılıklarının olması
  • Aile işletmelerinde hissedarlık ve yöneticilik rolleri çakışabilmekte ve sorunlar oluşturabilmektedir. Özellikle üçüncü nesil kendisini patrondan çok yönetici olarak gördüğünden, patron ve yönetici kimliği çatışabilmektedir. Özellikle ikinci nesil hayatta ise, üçüncü nesil patronluğu dahi hissedememekte, üç nesil bir aradaysa, yönetimde büyük sorunlar yaşanabilmektedir.
  • Aile işletmelerinde geleceğe yönelik yetki devri planlaması etkin bir biçimde yapılamadığından, birinci nesilden sonra yönetimde bir kaos yaşanabilmektedir. Yetki ve sorumlulukların dağıtılmasında, aile bireylerinin yetenek ve başarıları göz önüne alınmayabilmektedir.
  • Aile işletmesinde birinci neslin değişime kapalı ve harcamalarda oldukça cimri davranması, ikinci ve üçüncü neslin yönetim anlayışını işletmede sergilemesini zorlaştırmaktadır. Özellikle yeni teknoloji ve yöntemlerden yararlanma, yeni ürün geliştirme konularında birinci nesil çekingen davranabilmektedir.
  • Aile işletmelerinde nesil çatışmasına neden olan bir diğer unsur ise, patronun işletmeye veliaht yetiştirmede oldukça bilinçsiz davranmasıdır.

Doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum