Küçük İşletme Yönetimi Final 8. Deneme Sınavı
Toplam 20 Soru1.Soru
İşletme faaliyetleri gerçekleştirilirken kullanılan girdiler ile elde edilen çıktılar arasındaki olumlu ya da olumsuz fark verimlilik denetiminde baz alınan kriter aşağıdakilerden hangisidir?
Küçülme stratejisi |
Karma Strateji |
Etkinlik denetimi |
Tutumluluk denetimi |
Verimlilik denetimi |
Verimlilik denetimi: İşletme faaliyetleri gerçekleştirilirken kullanılan girdiler ile elde edilen çıktılar arasındaki olumlu ya da olumsuz fark verimlilik denetiminde baz alınan kriterdir. Kaynakların kullanımında en üst düzeyde fayda sağlanması stratejik yönetim içerisinde denetim ve değerlendirmede temel dayanak noktasıdır. Stratejik yönetimde eldeki kaynaklar ve bu kaynaklardan elde edilecek verim düzeyinin doğru tahmin edilebilmesi, performans ölçülmesi bakımından çok önemlidir. Doğru Cevap E'dir.
2.Soru
I- Emir ne pahasına olursa olsun yerine getirilmelidir.
II- Emir tam olmalıdır.
III- Emir ast tarafından yorumlanabilecek şekilde olmalıdır
IV- Emir, yapılacak işle ilgili olmalıdır.
V- Emir verilirken nedeni açıklanmalıdır.
I- Emir ne pahasına olursa olsun yerine getirilmelidir.
II- Emir tam olmalıdır.
III- Emir ast tarafından yorumlanabilecek şekilde olmalıdır
IV- Emir, yapılacak işle ilgili olmalıdır.
V- Emir verilirken nedeni açıklanmalıdır.
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri işletmelerde işlerin doğru, etkin ve verimli şekilde yürüyebilmesi için emirlerin ve emir verme şeklinin sahip olması gereken niteliklerdendir?
II, IV ve V |
I, II ve III |
I, II ve III ve IV |
II ve III, IV, |
I, II ve III, IV ve V |
İşletmelerde işlerin doğru, etkin ve verimli şekilde yürüyebilmesi için emirlerin ve emir verme şeklinin bazı nitelikler göstermesi gereklidir:
Emir akla uygun ve yerine getirilmesi mümkün olmalıdır. Aksi takdirde astlar üzerinde moral açısından kötü bir etki yaratabilir. Astların gücünü ve yeteneğini aşan emirlerden astları sorumlu tutmak mümkün olmayacaktır. Bu da denetim işlevinin yerine getirilmesini engelleyecektir.
Emir tam olmalıdır. Bir emrin tam olması, emri yerine getirecek astların kafasında hiç bir tereddüt bırakmaması anlamını taşır. Ayrıca yapılacak işin nitelik ve niceliği, hangi yöntemlerle ve ne zaman yapılacağı da belirtilmelidir.
Emir açık ve net olmalıdır. Emirlerin açık ve net olmasının ölçüsü, astlar tarafından anlaşılmasıdır. Bazı emirler emri veren kişi tarafından çok açık ve net biçimde algılanırken, emri alan için aynıolmayabilir. Bu nedenle yöneticilerin emir verirken kendisini astlarının yerine koyması ve kolay anlaşılabilir bir dil kullanması gerekir. Emrin nasıl anlaşıldığına dair astlardan geribildirim almak da önemlidir.
Emir, yapılacak işle ilgili olmalıdır. Emri yerine getirecek ast, emrin işle ilgili olduğuna ikna olmalıdır. Aksi takdirde emri zorunlu hissettiği için yerine getirecektir. Bu da işlerin gerektiği şekilde tamamlanmasını engelleyecektir.
Emirde telkin havası daha ağır basmalıdır. Etkili bir emirde zorlamadan ziyade telkin havasının olması, astların emri daha olumlu bir havada yerine getirmelerine katkı sağlayacaktır. İşlerin rutin dışı ve karmaşık, astların da bilgi ve becerilerinin yüksek olduğu koşullarda emrin telkin şeklinde verilmesi daha olumlu sonuçlar doğuracaktır. Emrin ifade ediliş tarzı, astı emre karşı ilgisiz bırakmamalı, aksine emri arzulu bir şekilde yerine getirmesini sağlamalıdır.
Emir verilirken nedeni açıklanmalıdır. Emri yerine getirecek ast, nedenini anladığında emri daha kolay yerine getirecektir. Astın, işi niçin ve hangi amaçla yapacağını bilmesi, öngörülemeyen olayların ortaya çıkması durumunda onun nasıl hareket edeceğine dair bir fikre sahip olmasını sağlar.
3.Soru
Aşağıdakilerden hangisi yöneticilerin yöneltme işlevinin etkin bir şekilde yerine getirilebilmesi açısından üzerinde durması gerekenlerden değildir?
İşletmede ekip ruhunu oluşturmak |
İnsan kaynağını iyi tanımak |
Her türlü insan kaynağını işletmede tutmak |
Düzenli aralıklarla toplantılar yapmak |
Çalışanları düzenli olarak denetlemek |
Yöneltme işlevinin etkin bir şekilde yerine getirilebilmesi açısından yöneticilerin üzerinde durması gereken hususlar şunlardır:
İşletmede ekip ruhunu oluşturmak, insan kaynağını iyi tanımak, yalnızca nitelikli insan kaynağını işletmede tutmak, çalışanlar için rol modeli olmak, çalışanları düzenli olarak denetlemek, düzenli aralıklarla toplantılar yapmak, ayrıntılar içinde boğulmamak, olumlu bir örgüt kültürü yaratmak, etkili bir ödüllendirme ve disiplin sistemi kurmak.
4.Soru
“Hangi işle ilgileniyoruz, mevcut işimizi sürdürebilecek miyiz, hangi yolu seçmeliyiz” gibi soruları stratejik yönetim sürecinin hangi aşamasında kendimize sormalıyız?
İşletmenin iç ve dış çevre analizinden sonra |
Vizyon ve misyon hazırlanmadan önce |
Stratejiler oluşturulduktan sonra |
Stratejiler uygulanırken |
Performans ölçülürken |
İşletmenin iç ve dış çevre analizinden sonra, stratejik seçeneklerini belirlerken öncelikle şu sorulara cevap araması gerekmektedir:
- Hangi işle ilgileniyoruz?
- Mevcut işimizi sürdürecek miyiz?
- Eğer sürdürmeyeceksek hangi yolu seçmeliyiz?
- Mevcut işimize yeni iş ekleyecek miyiz?
- Eğer ilave edeceksek mevcut etkinliğimizi arttırarak büyümeyi planlıyor muyuz?
5.Soru
"Denetçinin değerlendirmede sahip olduğu takdir yetkisinin dışına çıkması, görevini yerine getirirken taraf tutmaması, etki altında kalmaması, duygularına kapılmadan karar vermesi gerekir. "
Bu açıklama denetim fonksiyonunun hangi ilkesi ile ilgilidir?
Bağımsızlık |
Nesnellik |
Dürüstlük |
Yasallık |
Hepsi |
Denetim faaliyetlerinde uyulması gereken ilkelerden biri olan nesnellik; denetçinin denetleme yaparken olanı dikkate alması ve olması gerekenle karşılaştırarak sonuca varmasıdır. Denetçinin değerlendirmede sahip olduğu takdir yetkisinin dışına çıkması, görevini yerine getirirken taraf tutmaması, etki altında kalmaması, duygularına kapılmadan karar vermesi gerekir. Denetimde bir takım ölçütlerin bulunması da nesnellik açısından denetimin ön koşulunu oluşturur. Denetimin ölçütünün önceden belirlenmesi, denetlenenin faaliyetlerini nasıl yapması gerektiği noktasında denetçiye yardımcı olmakta ve denetimin nesnelliğini sağlamaktadır. Doğru cevap B şıkkıdır.
6.Soru
Aşağıdakilerden hangisi aile işletmelerinde nesil çatışmasını doğuran nedenlerden biridir?
İkinci nesilde hissedarların sayısı 4’e, 5’e çıkarken, üçüncü nesilde bu sayı 10’u, 15’i bulabilmesi |
Yönetimdeki aile bireylerinin yetki ve sorumluluk sınırlarının belirlenmemesi |
Aile üyelerinin işletme içindeki rollerinin aile içindeki rollerden sıyrılamaması |
Patron adaylarının etrafında oluşan çıkar çevreleri |
Söylentilerin ve dedikoduların ortaya çıkması |
Aile işletmelerinde nesil çatışmasını doğuran nedenler:
- Aile işletmelerinde “doğal organizasyon” söz konusu olduğundan, kurucunun sözünden çıkılmaması, kurucunun kendi kültürünü yansıttığı işletmenin değişime açık olamaması
- Yönetimdeki aile bireylerinin yetki ve sorumluluk sınırlarının belirlenmemesi
- Kurucunun işletmeyi devredeceği kişilere güvenmemesi, nesiller arası önemli görüş ayrılıklarının olması
- Aile işletmelerinde hissedarlık ve yöneticilik rolleri çakışabilmekte ve sorunlar oluşturabilmektedir. Özellikle üçüncü nesil kendisini patrondan çok yönetici olarak gördüğünden, patron ve yönetici kimliği çatışabilmektedir. Özellikle ikinci nesil hayatta ise, üçüncü nesil patronluğu dahi hissedememekte, üç nesil bir aradaysa, yönetimde büyük sorunlar yaşanabilmektedir.
- Aile işletmelerinde geleceğe yönelik yetki devri planlaması etkin bir biçimde yapılamadığından, birinci nesilden sonra yönetimde bir kaos yaşanabilmektedir. Yetki ve sorumlulukların dağıtılmasında, aile bireylerinin yetenek ve başarıları göz önüne alınmayabilmektedir.
- Aile işletmesinde birinci neslin değişime kapalı ve harcamalarda oldukça cimri davranması, ikinci ve üçüncü neslin yönetim anlayışını işletmede sergilemesini zorlaştırmaktadır. Özellikle yeni teknoloji ve yöntemlerden yararlanma, yeni ürün geliştirme konularında birinci nesil çekingen davranabilmektedir.
- Aile işletmelerinde nesil çatışmasına neden olan bir diğer unsur ise, patronun işletmeye veliaht yetiştirmede oldukça bilinçsiz davranmasıdır.
Doğru cevap B'dir.
7.Soru
Aşağıdakilerden hangisi işletmenin ne iş yaptığını, ne için yaptığını, kim için yaptığını ve nasıl yaptığını açıklar?
Strateji |
Vizyon |
Misyon |
İç Çevre Analizi |
Dış Çevre Analizi |
İşletmenin misyonu; işletmenin ne iş yaptığını, ne için yaptığını, kim için yaptığını ve nasıl yaptığını
açıklar. İşletmenin var oluş amacını ve var oluş nedenini tanımlar; şu ana odaklanır ve işletme açısından
tüketicinin kim olduğunu tanımlar. Ayrıca arzulanan performans düzeyi hakkında bilgi verir. Bir
işletmenin misyonunun nasıl ifade edilmesi gerektiği konusunda belirli bir standart yoktur. Öte yandan
birçok işletme kendi misyonunu aşağıdaki ifadelerle dile getirmektedir (Eren, 2003):
- İşletmenin ürettiği temel mal ya da hizmetlerin neler olduğu,
- İşletmenin hangi tüketici kitlesi ya da pazara hitap ettiği yani hedef pazar,
- İşletmenin kullandığı temel teknolojilerin neler olduğu,
- İşletmenin genel iş yapma felsefesi,
- İşletmenin kendisini nasıl gördüğü.
Doğru Cevap C'dir.
8.Soru
Küçük işletmelerin küçük, periyodik ve şaşırtıcı hamlelerle rakiplerinin moralini bozmasına dayanan, hızlı hareket kabiliyeti gerektiren ve yaratıcılık ile hayal gücünden geniş ölçüde yararlanan bir pazarlama tekniği aşağıdakilerden hangisidir?
Gerilla Pazarlaması |
İlişkisel Pazarlama |
Girişimci Pazarlama |
Yeşil Pazarlama |
Geleneksel Pazarlama |
Gerilla pazarlaması özellikle küçük işletmelerin küçük, periyodik ve şaşırtıcı hamlelerle rakiplerinin moralini bozmasına dayanan, hızlı hareket kabiliyeti gerektiren ve yaratıcılık ile hayal gücünden geniş ölçüde yararlanan bir pazarlama tekniğidir (Tek, 1999). İşletmeler gerilla pazarlaması çabaları aracılığıyla dinamik, tüketici ihtiyaçlarına duyarlı ve değişikliklere kolaylıkla uyum sağlayabilen bir pazarlama yönetimi oluşturmayı hedeflemektedir.
9.Soru
Aile işletmeleri, aşağıdaki gelişim evrelerinin hangisinde; en kırılgandır ve önemli örgütsel, stratejik ve psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalırlar?
Girişimcinin sahip olduğu aile işletmeleri |
Kompleks aile işletmeleri |
Birinci nesil aile işletmeleri |
Büyüyen ve gelişen aile işletmeleri |
Sürekli olmayı başaran aile işletmeleri |
Gelişim sürecinin ikinci aşamasını, büyüyen, gelişen ve mülkiyeti kardeşler arasında paylaşılan kardeş ortaklıkları oluşturur. Bu aşama, varlığını sürdüren ve başarı sağlayan aile işletmeleri için kritik bir aşamadır. İşletmenin ölçek olarak büyümesiyle, daha fazla aile üyesi hissedar veya çalışan olarak işletmeyle bağ kurmaya başlar. İşletme, aile kimliğinin temel bir bileşeni haline gelmektedir. Bu aşamadaki işletmeler, önemli örgütsel, stratejik ve psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Tek kişinin kontrolünde olan bir işletmeden birçok kişinin yönettiği daha karmaşık bir organizasyona geçişi sağlamaya çalışan bu aşamadaki işletmeler, en kırılgan aile işletmeleridir.
10.Soru
Arkadaşlık, kabul edilme, bağlanma, iletişim kurma gibi unsurlar Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşinde aşağıdakilerden hangisine karşılık gelmektedir?
Fizyolojik ihtiyaçlar |
Güvenlik ihtiyacı |
Ait olma ve sevgi ihtiyacı |
Saygınlık ihtiyacı |
Kendini gerçekleştirme ihtiyacı |
Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisini ilk basamağını; açlık, susuzluk, cinsellik, korunma gibi bedensel ihtiyaçların yer aldığı fizyolojik ihtiyaçlar yer almaktadır. Onun üzerinde ise kendisini ve yakınlarını güvende hissetme, fiziksel ve duygusal zararlardan korunmayı kapsayan güvenlik ihtiyacı vardır. Üçüncü sırada arkadaşlık, kabul edilme, bağlanma, iletişim kurma gibi unsurlardan oluşan ait olma ve sevgi ihtiyacı bulunmaktadır. Dördüncü sırada kendine saygı, güven, başkalarınca benimsenme, statü gibi ihtiyaçlardan oluşan saygınlık ihtiyacı yer almaktadır. En üstte ise kendini gerçekleştirme adı verilen ihtiyaç vardır ve yaratıcılık, potansiyelini kullanma, yeteneklerini kullanma ve gelişme gibi gereksinimleri kapsar.
11.Soru
Ekip üyelerinin bir sinerji yarattığı ve "ben"den ziyade "biz" dedikleri anlayış etkin yöneltmenin hangi koşuluna örnektir?
Ekip üyelerinin bir sinerji yarattığı ve "ben"den ziyade "biz" dedikleri anlayış etkin yöneltmenin hangi koşuluna örnektir?
İşletmede ekip ruhunu oluşturmak |
İnsan kaynağını iyi tanımak |
Yalnızca nitelikli insan kaynağını işletmede tutmak |
C¸alışanları düzenli olarak denetlemek |
Olumlu bir örgüt kültürü yaratmak |
Bir ekip üyesinin performansının yetersiz kalması durumunda diğer ekip üyeleri onun eksikliğini kapatır. Ekip üyeleri bir sinerji yaratır yani, bireysel olarak üretebileceklerinin toplamından fazlasını ekip çalışması yoluyla üretirler. Ekip üyeleri bireysel kazanımlardan daha ziyade ekibin bir bütün olarak kazanımına odaklanırlar. Ekipte “ben” değil “biz” yaklaşımı söz konusudur. Ekip ruhunun temelini oluşturan güçlü bağlar, birlikte çalışmaktan zevk alma, kişiler yerine topluluğun ön plana çıkması, amaçlar ve faaliyetlere yönelik ortak anlayış, ekip faaliyetlerinin grup faaliyetlerine göre çok daha etkin ve verimli şekilde yerine getirilmesini sağlar. Doğru cevap A'dır.
12.Soru
Aşağıdakilerden hangisi iyi bir planda olması gereken özelliklerden biri değildir?
Planlar; açık, kesin ve geçerli bir amaca sahip olmalıdır. |
Planın hazırlanması ve uygulanması en az maliyetle gerçekleştirilebilir olmalıdır. |
Sınırlı sürede olmamalıdır. |
Karşılaşılabilecek sorunları öngörmelidir. |
İşletmenin çevresine uyum göstermesine olanak verecek esneklikte olmalıdır |
İyi bir plan:
- Planlar her şeyden önce açık, kesin ve geçerli bir amaca sahip olmalıdır.
- İşletmenin çevresine uyum göstermesine olanak verecek esneklikte olmalıdır.
- Planın hazırlanması ve uygulanması en az maliyetle gerçekleştirilebilir olmalıdır.
- Optimal bir süreyi kapsamalıdır.
- İşletmenin temel ilke ve standartlarına uygun olmalıdır. Diğer bir deyimle, örgüt içerisinde hazırlanan bütün planların işbirliği, fikir birliği ve amaç birliğiyle hazırlanması ve uygulama sırasında tek bir ana plana sadık kalınması gerekir.
- Karşılaşılabilecek sorunları öngörmelidir.
- İşletmenin mevcut olanaklarıyla gerçekleştirilebilecek özellikte olmalıdır. Doğru cevap C'dir.
13.Soru
Aşağıdakilerden hangisi denetim kavramı ile ilgili doğru bir bilgi değildir?
Tarafsız bir analiz ve ölçme içerir. |
Kanıtlara dayalı bir değerlendirme mevcuttur. |
Yönetimin öteki aşamalarından bağımsız bir süreçtir. |
Hata ve aksaklıkların tespitini sağlar. |
Mevcut olanın olması gerekenle karşılaştırılmasını sağlar. |
Denetim, yönetimin öteki aşamalarına bağlı olan bir süreçtir. Diğer görevlerinde bilimsel yönetim ilkelerine uygun davranmayan bir yöneticinin, yönettiği kişiler ve bu kişilerin çalışmaları üzerinde etkili bir denetim sağlaması beklenemez. Doğru cevap C seçeneğidir.
14.Soru
- Girdilerin denetimi
- Finansal denetimler
- Bütçe denetimleri
- Üretim sürecinin denetimi
- Çıktıların denetimi
Yukarıdakilerden hangileri; operasyonel denetimde, mal veya hizmet
üretiminin üç temel bileşenidir?
I, II ve III |
II, III ve IV |
I, III ve V |
I, IV ve V |
III, IV ve V |
Operasyonel denetim, örgütün mal ve hizmet üretmek için kullandığı belirli faaliyet ve yöntemlerin değerlendirilip düzenlendiği denetim türüdür. İşletmedeki faaliyetlerin denetimi operasyonel denetimin kapsamında olup özellikle teknik konuları içermektedir. Operasyonel denetim, mal veya hizmet üretiminin şu üç temel bileşeni çerçevesinde ele alınabilir:
• Girdilerin denetimi
• Üretim sürecinin denetimi
• Çıktıların denetimi
Doğru cevap D şıkkıdır.
15.Soru
Denetçinin denetleme yaparken olanı dikkate alması ve olması gerekenle karşılaştırarak sonuca varması denetim faaliyetlerinde uyulması gereken ilkelerden hangisini ifade eder?
Bağımsızlık |
Yasallık |
Nesnellik |
Dürüstlük |
İyi niyet |
Denetim faaliyetlerinde uyulması gereken ilkelerden biri olan nesnellik; denetçinin denetleme yaparken olanı dikkate alması ve olması gerekenle karşılaştırarak sonuca varmasıdır. Denetçinin değerlendirmede sahip olduğu takdir yetkisinin dışına çıkması, görevini yerine getirirken taraf tutmaması, etki altında kalmaması, duygularına kapılmadan karar vermesi gerekir. Doğru cevap C'dir.
16.Soru
Aşağıdakilerden hangisi süreç temeline göre bölümlendirmede görev almaz?
Kesme Bölümü Yöneticisi |
Planlama Bölümü Yöneticisi |
Perakende Satış Yöneticisi |
Montaj Bölümü Yöneticisi |
Sevkiyat Bölümü Yöneticisi |
Süreç temeline göre bölümlendirme her birim üretilen mal ya da hizmetin belirli bir sürecinin yerine getirilmesi esasına göre belirlenir. Bu aşamada görev alanlar: Fabrika Müdürüne bağlı olarak; Kesme bölümü yöneticisi, Planlama bölümü yöneticisi, Montaj bölümü yöneticisi, Zımpara ve vernik bölümü yöneticisi, Son işleme bölümü yöneticisi ve Sevkiyat bölümü yöneticisidir. Doğru yanıt C'dir.
17.Soru
Aşağıdakilerden hangisi stratejik yönetim sürecinin son aşamasıdır?
Uzun dönemli amaçların belirlenmesi |
Vizyon ve misyonun hazırlanması |
Performansın ölçülmesi ve değerlemesi |
Stratejilerin oluşturulması, değerlemesi ve seçimi |
Stratejilerin uygulanması |
Performansın ölçülmesi ve değerlemesi, stratejik yönetim sürecinin son aşamasıdır. Doğru yanıt C'dir.
18.Soru
- İşletmeyi yönlendirecek bir vizyon oluşturmak
- İşletmenin vizyonuna dayalı etkinlikler belirlemek
- Amaçlara ulaşmak için bir strateji belirlemek
- Seçilen stratejiyi etkili ve verimli bir şekilde uygulamak
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri stratejik yönetimin amaçlarındandır?
I ve II |
Yalnız II |
II ve III |
II, III ve IV |
I, III ve IV |
Stratejik yönetimin amaçları şu şekilde özetlenebilir:
• İşletmeyi yönlendirecek bir vizyon oluşturmak,
• Bu vizyona dayalı amaçlar belirlemek,
• Amaçlara ulaşmak için bir strateji belirlemek,
• Seçilen stratejiyi etkili ve verimli bir şekilde uygulamak.
19.Soru
Aşağıdakilerden hangisi denetimin ilkelerinden biri değildir?
• Bağımsızlık |
• Yasallık |
• Nesnellik |
• Dürüstlük |
Hiçbiri |
• Bağımsızlık
• Yasallık
• Nesnellik
• Dürüstlük
20.Soru
Türkiye'de bilinen en eski aile işletmesi kaçıncı nesle ulaşabilmiştir?
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
Türkiye’de 1900 yılından önce kurulan ve halen faaliyetlerini sürdüren 18 işletme bulunmaktadır. Türkiye’de aile işletmelerinin yaşam süreleri oldukça kısadır. Bilinen en eski aile işletmeleri 4. nesle ulaşmıştır. Türkiye’nin en eski 50 aile işletmesinin yönetiminde bulunan nesillere bakıldığında, 20 aile ikinci, 26 aile üçüncü nesilde; yani 50 işletmenin 46’sı ikinci, üçüncü nesilde ve en riskli, en önemli yerde yer alırken, üç tanesi de dördüncü nesle ulaşmıştır.
-
- 1.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 2.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 3.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 4.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 5.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 6.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 7.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 8.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 9.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 10.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 11.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 12.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 13.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 14.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 15.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 16.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 17.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 18.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 19.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 20.SORU ÇÖZÜLMEDİ