Küçük İşletme Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #931025
I- Emir ne pahasına olursa olsun yerine getirilmelidir.
II- Emir tam olmalıdır.
III- Emir ast tarafından yorumlanabilecek şekilde olmalıdır
IV- Emir, yapılacak işle ilgili olmalıdır.
V- Emir verilirken nedeni açıklanmalıdır.
I- Emir ne pahasına olursa olsun yerine getirilmelidir.
II- Emir tam olmalıdır.
III- Emir ast tarafından yorumlanabilecek şekilde olmalıdır
IV- Emir, yapılacak işle ilgili olmalıdır.
V- Emir verilirken nedeni açıklanmalıdır.
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri işletmelerde işlerin doğru, etkin ve verimli şekilde yürüyebilmesi için emirlerin ve emir verme şeklinin sahip olması gereken niteliklerdendir?
II, IV ve V |
I, II ve III |
I, II ve III ve IV |
II ve III, IV, |
I, II ve III, IV ve V |
İşletmelerde işlerin doğru, etkin ve verimli şekilde yürüyebilmesi için emirlerin ve emir verme şeklinin bazı nitelikler göstermesi gereklidir:
Emir akla uygun ve yerine getirilmesi mümkün olmalıdır. Aksi takdirde astlar üzerinde moral açısından kötü bir etki yaratabilir. Astların gücünü ve yeteneğini aşan emirlerden astları sorumlu tutmak mümkün olmayacaktır. Bu da denetim işlevinin yerine getirilmesini engelleyecektir.
Emir tam olmalıdır. Bir emrin tam olması, emri yerine getirecek astların kafasında hiç bir tereddüt bırakmaması anlamını taşır. Ayrıca yapılacak işin nitelik ve niceliği, hangi yöntemlerle ve ne zaman yapılacağı da belirtilmelidir.
Emir açık ve net olmalıdır. Emirlerin açık ve net olmasının ölçüsü, astlar tarafından anlaşılmasıdır. Bazı emirler emri veren kişi tarafından çok açık ve net biçimde algılanırken, emri alan için aynıolmayabilir. Bu nedenle yöneticilerin emir verirken kendisini astlarının yerine koyması ve kolay anlaşılabilir bir dil kullanması gerekir. Emrin nasıl anlaşıldığına dair astlardan geribildirim almak da önemlidir.
Emir, yapılacak işle ilgili olmalıdır. Emri yerine getirecek ast, emrin işle ilgili olduğuna ikna olmalıdır. Aksi takdirde emri zorunlu hissettiği için yerine getirecektir. Bu da işlerin gerektiği şekilde tamamlanmasını engelleyecektir.
Emirde telkin havası daha ağır basmalıdır. Etkili bir emirde zorlamadan ziyade telkin havasının olması, astların emri daha olumlu bir havada yerine getirmelerine katkı sağlayacaktır. İşlerin rutin dışı ve karmaşık, astların da bilgi ve becerilerinin yüksek olduğu koşullarda emrin telkin şeklinde verilmesi daha olumlu sonuçlar doğuracaktır. Emrin ifade ediliş tarzı, astı emre karşı ilgisiz bırakmamalı, aksine emri arzulu bir şekilde yerine getirmesini sağlamalıdır.
Emir verilirken nedeni açıklanmalıdır. Emri yerine getirecek ast, nedenini anladığında emri daha kolay yerine getirecektir. Astın, işi niçin ve hangi amaçla yapacağını bilmesi, öngörülemeyen olayların ortaya çıkması durumunda onun nasıl hareket edeceğine dair bir fikre sahip olmasını sağlar.
Yorumlar
- 0 Yorum