Kültürel Miras Mevzuatı Deneme Sınavı Sorusu #1146844

Gazi Mustafa Kemal'in buyruğu ile 1922'de valiliklere gönderilen genelgeye göre  eski eserlerle ilgili tüm işlemlerin yürütülmesinden sorumlu olan kurum aşağıdakilerden hangisidir?


Milli Eğitim Müdürlükleri

İl Valilikleri

Sivil Toplum Örgütleri

Vakıflar

TBMM


Yanıt Açıklaması:

23 Nisan 1920’de Büyük Millet Meclisinin oluşumundan sonra kurulan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak Türk Asar-ı Atikası Müdürlüğü (Türk Eski Eserler Müdürlüğü) kurulmuştur. Kurtuluş Savaşının hemen sonunda izlenen ilk çaba ise, Gazi Mustafa Kemal'in buyruğu ile "Müzeler ve Asar-ı Atika Hakkında Talimat" başlığı altında 5 Kasım 1922'de valiliklere gönderilen genelgedir.

Genelgede, illerde Milli Eğitim Müdürlüklerinin, eski eserlerle ilgili tüm işlemlerin yürütülmesinden sorumlu olduğu belirtilmektedir. 1924 yılında hükümet, Osmanlı Devleti döneminde kurulan “Eski Eserler Sürekli Kurulu” nun bu dönemde de çalışmalarına devam etmesini kararlaştırmıştır. Buna göre Kurul’un görevi İstanbul'da ve İstanbul il sınırları içerisinde bulunan eski eserleri ve anıtları belgelemek, bu yapılarla ilgili yayınları hazırlamak, eski eserlerin, onarımı, taşınması ve yıkılması konularında karar vermektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum