Kültürel Miras Mevzuatı Deneme Sınavı Sorusu #1269452

I- Sözleşmeye taraf olan devletler, topraklarında bulunan kültürel ve doğal mirasın saptanması, korunması, sergilenmesi ve gelecek kuşaklara iletilmesinin sağlanması görevini üstlenmiştir.

II- Sözleşmeye taraf olan devletler arkeolojik mirasın bir envanterinin çıkarıp ve koruma altına alınacak anıt ve alanların tespitini yapacaktır.

III- Sözleşmeye taraf olan devletler, kaynaklarını sonuna kadar kullanarak ve uygun olduğunda özellikle parasal, sanatsal, bilimsel ve teknik alanlarda her türlü uluslararası yardım ve işbirliğini sağlayacaktır.

IV- Sözleşmeye taraf olan devletler, arkeolojik mirasın tesadüfen bulunması durumunda bunları resmi makamlara zorunlu olarak bildirerek ve incelemeye sunacaktır.

V- Sözleşmeye taraf olan devletler doğal ve kültürel mirasın korunması için bilimsel ve teknik çalışma ve araştırmaları geliştirecektir.

Yukarıda verilen maddelerden hangileri Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunması Sözleşmesi kapsamında yer alır?


I- II

I- II- II

II- IV- V

I- III- V

II- III- IV


Yanıt Açıklaması:

II ve IV numaralı maddeler Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunması Sözleşmesi kapsamında yer almaz, bu maddeler Avrupa Arkeolojik Mirasının Korunmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesinin hususlarındandır. D seçeneğinde verilen I- III- V numaralı maddeler Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunması Sözleşmesi kapsamında yer alır. Doğru cevap D seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum