Kültürel Miras Mevzuatı Deneme Sınavı Sorusu #1146764

1869 tarihli Asarı Atika Nizamnamesi, 1874 ve 1884 tarihlerinde düzenlenmiş ve bu düzenlemeler doğrudan "eski eser"i konu almıştır. Aşağıdaki hükümlerden hangisi söz konusu düzenlemelerin ortak özelliklerinden birisi değildir?


İlke olarak, eski eser devlet malıdır

 ‘Eski’ kavramı Osmanlı İmparatorluğu öncesi kültürlerin verileri ile sınırlıdır

Özellikle taşınır eserler, onu bulanların malıdır.

Arkeolojik kazılarda bulunan eserler yurtdışına çıkartılamaz.

Taşınmaz kültür varlıklarının korunması konusunda yeterli hükümler bulunmamaktadır.


Yanıt Açıklaması:

İmparatorluğun doğrudan eski eserle ilgili ilk yasa düzenlemesi olan 13 Kasım 1869 tarihli Asarı Atika Nizamnamesi 8 maddeden oluşmaktadır. Nizamnamenin ilk maddesi Osmanlı topraklarında eski eser aramak isteyenlerin Maarif Nezaretinden (Eğitim Bakanlığından) izin alması koşulunu getirmiştir. 2. madde eski eserlerin yurtdışına çıkartılamayacağını ancak yurtiçinde alınıp satılabileceğini belirtmekte, 4. madde de ise eski paraların bu hüküm dışında kaldığı yer almaktadır. Yer üstünde bulunan eserlerden ‘birşeyler’ kopartmanın yasak olduğu 5. maddenin içeriğini oluşturmaktadır. Nizamnamenin korumayla ilgili tek maddesi (çok kısıtlı olsa da) budur.

Daha sonra 1874 ve 1884 tarihlerinde düzenlenen asarı atika nizamnameleri doğrudan "eski eser"i konu alırlar. Bu düzenlemelerin ortak özellikleri şöyle sıralanabilir:

• İlke olarak, eski eser devlet malıdır,

• ‘Eski’ kavramı Osmanlı İmparatorluğu öncesi kültürlerin verileri ile sınırlıdır,

• Özellikle taşınır eserler, onu bulanların malıdır. Bu nedenle, arkeolojik kazılarda bulunan eserler yurtdışına çıkartılabilmektedir,

• Taşınmaz kültür varlıklarının korunması konusunda yeterli hükümler bulunmamaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum