Kültürel Miras Mevzuatı Deneme Sınavı Sorusu #1356150

Aşağıda İtalya'da tarihi çevre korumaya ilişkin bilinçli gelişmeler ile ilgili verilen ifadelerden hangisi doğrudur?


Mussolini'nin Roma şehrinin korunmasına katkıları çok fazla olmuştur.

İtalya'da tarihi çevre koruma ile ilgili 20.yüzyılda üç yasa çıkarılmıştır.

1939 yılında İtalya'da çıkartılan yasa ile, saptanan ve belgelenen taşınmaz malların korunması Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetimi altındadır.

1939 yılında İtalya'da çıkarılan yasa ile, tarihi çevrelerde yapılaşmaya dair, arsaların kullanımı, yapı yüksekliği, cephe oranları gibi bazı önemli kısıtlamalar getirilmiştir.

İtalya'da 'Özel Şehirler için Koruma Yasaları' koruma açısından etkili olmamıştır.


Yanıt Açıklaması:

Mussollini, Roma şehrini 20. yüzyıla uygun olarak geliştirmek düşüncesiyle hızlandırarak antik Roma’nın pek çok yapısının yok olmasına neden olmuştur. 

İtalya’da koruma uygulamasının en önemli iki dayanağı; 1939 yılında ‘Artistik ve Tarihi Değeri Olan Varlıkların Korunması’ ve ‘Doğal Güzelliklerin Korunması’ amacıyla çıkarılan yasalardır.

5 Haziran 1943 tarihli yasa, anıtların yerleşmeleri içinde değerlendirilmesine daha geniş olanaklar getirmiş, kesin koruma alanı için 500 m. çapında bir daire öngörülmüştür. Bu yasa ile, arsaların kullanılışı, yapıların yüksekliği, cephe oranları, bazı yerlerin boş bırakılması, park haline getirilmesi gibi önlemler belirlenmiştir.

İtalya’da en etkili koruma yöntemlerinden biri de ‘O¨zel S¸ehirlerİçin O¨zel Koruma Yasaları’ çıkarılmış olmasıdır. Bergamo, Bari,Assisi, Venedik, Amona ve bir çok tipikİtalyan şehri özel yasalarla korunmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum