Küresel Pazarlama Deneme Sınavı Sorusu #21404

Son yıllarda Çin kökenli işletmelerin gelişmiş ülkelere nazaran daha ucuz iş gücüyle üretim yapabilmesi maliyetlerinin gelişmiş ülkelerden daha düşük olmasına neden olmaktadır. Ancak bu tarz ülkelerin üretimleri kimi ülkelere damping uygulaması olarak kabul edilmektedir. Bu kapsamda bir çok ülke anti-damping uygulamaları geliştirmektedir.Yukarıda verilen açıklamaya dayanarak neden bir çok ülke anti-damping uygulamalarını kullanmaktadır?


Uluslararası pazarlarda damping uygulamaları, yerel pazarda yerel firmaların lehine bir durumdur çünkü yerel firmaları kalkındırır.
Uluslararası pazarlarda damping uygulamaları, dağıtım kanalı açısından problem yaratmaktadır çünkü çok fazla mal dağıtımına yol açmaktadır.
Uluslararası pazarlarda damping uygulamaları, haksız bir ticaret uygulamasıdır çünkü uluslararası fiyat ayrımcılığına dayanmaktadır.
Uluslararası pazarlarda damping uygulamaları, maliyetleri artırmaktadır çünkü stoklar ek maliyet yaratmaktadır.
Uluslararası pazarlarda damping uygulamaları, rekabeti canlandırmaktadır çünkü küçük firmalar pazardan çekilmek zorunda kalmaktadır.

Yanıt Açıklaması: Devletlerin dikkatli yaklaşımı ve uluslararası kurumların faaliyetlerinden dolayı eskiye göre daha az uygulanmakla beraber damping uluslararası pazarlardaki fiyatlar› ve gelirleri etkilemeye devam etmektedir. Çoğunluğa göre her ne koşulda olursa olsun, damping yapmak haksız bir ticaret uygulamasıdır çünkü uluslararası fiyat ayrımcılığına dayanmaktadır. Buna bağlı olarak pek çok ülkenin kendi üreticilerini ve işletmelerini korumak amacıyla anti-damping yasalar› geliştirdiği ve uluslararası ticarette bunlar› ciddiyetle uyguladıkları gözlenmektedir.
Yorumlar
  • 0 Yorum