Küreselleşme ve Kültürlerarası İletişim Deneme Sınavı Sorusu #1270397

Kitle iletişim araçlarının tüm işlevlerine rağmen kullanıcılarına belirli sınırlamalar getirip araç sahibinin çerçevesi kapsamında içerik sunması hangi medya türünün yaklaşımı ile örtüşmektedir?


Kamu hizmeti medyası.

Ana akım medya.

Kült medya.

Propaganda medyası.

Alternatif medya.


Yanıt Açıklaması:

Propaganda medyası, belli kişi ve gruplar tarafından desteklenir. Tüm içerikler (televizyon, film- ler, gazeteler) kamuya sunulmazdan önce titizlikle kaydedilir ve denetlenir. Dahası, haricî medya kaynaklarındaki arzu edilmeyen içerik, hassas bilgilerin sızmasını önlemek amacı ile düzeltilir ya da engellenir. Propagandacılar kendilerini kamu yararı ilkesini kullanarak savunurlar.

Kitle iletişim araçları bilgilendirme, eğlendirme, haber verme ve eğitme işlevlerini yerine getirirken, gerçekte izleyicilere bir çerçeve oluşturur. Bu çerçeve, kimi zaman geniş kimi zaman da dar nitelikler sunar. Bir başka deyişle, belli bir sınırlama getirir. Olayları ve kişileri kendi çerçevesinden sunar, değiştirir, dönüştürür, yorumlar kimi zamanda saklar maskeler. Bir fotoğraf sunar ancak izleyici o fotoğrafın ne zaman nasıl çekildiğini anlayamaz, algılayamaz. Çünkü izleyicinin ken- disine sunulan bu görüntüyü yorumlamaya zamanı yoktur. Her şey anlık ve hızlı gerçekleşir. İzleyiciler bu hızlı, anlık, saklı, sınırlı ve yan anlam yüklü görüntülerin arasında bocalar kalır. Bir bakıma bireyler görüntü bombardımanı altındadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum