Küreselleşme ve Kültürlerarası İletişim Deneme Sınavı Sorusu #350233

Küreselleşme, olgu ve kavramların yer küre boyutunda ele alınması, irdelenmesi ve değerlendirilmesidir. Yapılan bu tanımda küreselleşme kavramı neyi ifade etmektedir?


Bu tanımda küreselleşme, dünya insanlarını ilgilendiren tüm değerleri evrensel ölçekte bütünleştiren bir fenomen olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu tanıma göre küreselleşme kavramı, zaman ve mekân sınırlaması yaşamayan finansal kaynak aktarımı ile uluslararası ekonomik, siyasal ve sosyokültürel yakınlaşmayı ve ulusların birbirlerine entegrasyonu ile ortak girişimleri içermektedir.

Bu tanıma göre küreselleşme, tüm değerlerin dünya çapında standartlaştırılarak norm hâline gelmesini ifade etmektedir.

Bu tanımda vurgulandığı gibi, küreselleşmenin büyük bir değişim süreci olduğu ve etnik yapılar, ulus-devlet, yerellik ve siyasal otorite kavramları eşliğinde yaşam tarzlarını, evrensellik kapsamında yeniden sorgulanır hale getirdiği ifade edilebilmektedir.

Bu tanımda küreselleşmenin, devletlerin yerini uluslarüstü işletmelere bıraktığı ve tüm insanlığı ortak çatı altında birleştirmeye yönelik bir süreç olduğuna vurgu yapılmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Kumbasar’ın tanımına göre küreselleşme, “Olgu ve kavramların yer küre boyutunda ele alınması, irdelenmesi ve değerlendirilmesidir”. Bu tanımda küreselleşme, dünya insanlarını ilgilendiren tüm değerleri evrensel ölçekte bütünleştiren bir fenomen olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum