Küreselleşme ve Kültürlerarası İletişim Deneme Sınavı Sorusu #1270355

Alternatif medya nedir; kime, neye alternatiftir?


Kâr amacı gütmeyen alternatif medya, ana akım medyaya alternatif olup ana akımda yer almayan, yaygın olmayana yer verir.

Alternatif medya, propaganda medyasında karşı tarafın sunduğu alternatif bakış açısını yansıtan propoganda medyasıdır.

Alternatif medya, medya seçenekleri arasında birden fazla seçeneğin bulunması durumunu ifade eder.

Medya piyasasının en ücra köşesine kadar ulaşılması için tüm medya türlerinin ve alt türlerinin, tüketicilere bir seçenek olarak sunulabilmesidir.

Kamu medyası gibi tamamen kamuya bağlı olmayan ancak kamusal kullanım için ücretli veya pahalı medyalara alternatif olarak sunulan medyadır.


Yanıt Açıklaması:

Kült medya ve reklam medyasının aksine, alternatif medya türü kesinlikle kâr güdüsü taşımaz. Alternatif medya ana akım medya içinde yer verilmeyen gerekli ve belirli bir amaç uğruna mücadele vermek üzere var olur. Yeraltı, altkültür bu medya türü için kullanılan diğer sözcüklerdir. Aslında alternatif medya, propaganda medyası ile ortak bir yönü paylaşır. Her ikisi de bileyeceği bir baltaya, oluşturacağı bir gündeme, içini dolduracağı siyasi bir amaca sahiptir. Ancak pratikteki büyük fark şudur: Propaganda medyası güçlüler tarafından yürütülüyorken, alterna tif medya insanlar çoğunlukla güçsüzlerdendir. Alternatif medya yaygın kanıya meydan okuyarak, kültürel ve etnik etkenlerdeki, çeşitlilikten etkin bir biçimde yararlanır. Alternatif medya, yoksulların, AIDS hastalarının, işsizlerin, Yeşiller Partisi gibi marjinal siyasi partileri destekleyenlerin, feministlerin ve diğer konformist olmayan insanların çıkarlarına hizmet eder.

Yorumlar
  • 0 Yorum