Kurum Kültürü Deneme Sınavı Sorusu #1306994

  • Örgüt kültürü öğrenilmiş veya sonradan kazanılmış bir olgudur.
  • Örgüt kültürü,  yazılı biçimde korunan kurallar bütünüdür.
  • Örgütsel kültür, düzenli şekilde tekrarlanan davranış kalıplarını içerir.
  • Her örgütün kültürü kendisine özgü nitelikler taşır.
Örgüt kültürünün özellikleriyle ilgili doğru varsayımların numaralarının tamamını içeren seçenek hangisidir?


I, II, III, IV

I, II, III

I, II, IV

I, III, IV

II, III, IV


Yanıt Açıklaması:

Örgütsel kültürün özellikleri dört ana grupta toplanmaktadır.

  1. Örgüt kültürü öğrenilmiş veya sonradan kazanılmış bir olgudur. Örgütün faaliyet konusu ve faaliyet sektörü, toplum içindeki misyonu geçmiş dönemlerde başarılı görevlerde bulunan örgüt içinde çalışanların empoze ettiği norm ve davranışlarla örgütün kültürü oluşmaktadır.
  2. Örgütsel kültür düzenli bir şekilde tekrarlanan veya ortaya çıkarılan davranışsal kalıplar şeklindedir. Çünkü kültür, inanç ve değerlerin sonunda ortaya çıkan davranış kalıpları sisteminden oluşmaktadır.
  3. Örgüt kültürü grup üyeleri arasında paylaşılabilir niteliktedir. Örgütsel kültür her örgüt için ayırıcı bir nitelik taşıyan örgütün kendi özelliklerinin ortak ürünüdür.
  4. Örgüt kültürü yazılı bir metin değildir. Örgüt üyelerinin düşünce yapılarında, bilinç ve belleklerinde inanç ve değerler yer alır. Örgüt kültürü üç katmana ayrılarak incelenir. Birinci katman yani üst katmanı fiziksel düzen ve sosyal çevre oluşturur. Bunlar iş düzeni, konuşulan dil, kullanılan teknoloji, ofis düzeni gibi fiziksel düzen ve çevredir. İkinci yani ortadaki katmanda ise davranışlara rehber olan ve sorunlara çözüm yollarını oluşturan değer yargılarını görmekteyiz. Grup üyeleri yazılı olmayan bu değer yargılarını birbirleri ile konuşarak aktarırlar. Üçüncü yani alt katmanda ise örgütte genel kabul görmüş varsayımlar vardır. İnanç ve değerlerin oluşması için bu varsayımların tüm üyelerce bilinmesi ve farkında olunması gerekir.
Yorumlar
  • 0 Yorum