Kurum Kültürü Deneme Sınavı Sorusu #1306993

Hofstede'nin tanımladığı kültürel farklılık boyutlarından hangisi, 'bir toplumda geçerli ve baskın değerlerin ne oranda kadına ve erkeğe özgü olduğunu ifade eder?


Zihinsel programlama

Güç mesafesi

Belirsizlikten kaçınma

Bireycilik ve ortaklaşa davranış

Erillik ve dişillik


Yanıt Açıklaması:

Zihinsel programlama, Hofstede'nin kültür kavramına yaklaşımını özetleyen bir ifadedir. Tanımladığı kültürel farklılıklar dört adettir.

  • Güç mesafesi: Güç mesafesi, bir toplumun bireyleri ve örgütlerinde gücün eşit olmayan bir biçimde dağılımı ile ilgilidir.
  • Belirsizlikten Kaçınma: Belirsizlikten kaçınma bir toplumun kuşku uyandıracak durumlar karşısında kendini tehdit altında hissetme, kurallar ve diğer güvenlik önlemleri yoluyla bunları engelleme çabalarının derecesini gösterir.
  • Bireycilik ve Ortaklaşa Davranış: Bireycilik, birey ve topluluk arasında toplum içinde hâkim olan ilişkiyi tanımlamakta ve bu durum insanların birlikte yaşama biçimine yansımaktadır. Ortaklaşa davranışta ise toplum üyeleri arasındaki bağlar güçlüdür. Toplumun ve üyesi olunan her grubun çıkarları öncelikle dikkate alınır.
  • Erillik ve Dişillik: Erkeklik- dişilik; başarı, rekabet, meydan okuma, kazanma, güçlü olma gibi erkeğe özgü olduğu savunulan değerlerin; yaşama kalitesi, iş birliği, hizmet, güçsüzlere yardım, sıcak ilişkiler ve affedicilik gibi kadına özgü değerlere göre ne derece baskın olduğu ile ilgilidir.
Yorumlar
  • 0 Yorum