Kurum Kültürü Deneme Sınavı Sorusu #1307060

Aşağıdakilerden hangisi Denison ve Spreitzer Yaklaşımına göre bir kurumsal kültür çeşidi olan Hiyerarşi Kültürü özellikleri arasında yer almaktadır?


Önem atfedi­len değerleri­n başında rekabet, üretkenl­ik, i­şe odaklanma, örgütsel hedefleri­n başarılması, yüksek performans, etk­inli­k ve veri­mli­li­k gelmektedi­r.

Amaçların açık ve net olması gerekmektedi­r çünkü ­iyi­ tanımlanmış hedef ve amaçlara başarıyla ulaşmaya odaklanılmıştır.

Moti­vasyonu sağlayan temel faktörler rekabet ve önceden beli­rlenm­iş sonuçlara ulaşmaktır.

Kurum içi­ süreçlere odaklıdır, kurum ­içine de kontrol ağırlıklı bi­r hava haki­mdi­r.

Bu kültür esnekl­iği, yenilikçiliği ve yaratıcılığı­ vurgulamaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Denison ve Spreitzer Yaklaşımına göre bir kurumsal kültür çeşidi olan Hiyerarşi Kültürünün odak noktası kurum ­içi­ etki­li­ olma, tekdüzeli­k, koord­inasyon ve değerlendi­rmedi­r. Merkez­iyetçi­ bi­r yapı çerçevesi­nde kurallara, standartlara ve prosedürlere önem veri­lmektedi­r; amaç, düzenlemeleri­n uygulanmasıdır. H­iyerarşi­ kültürü kurum içi­ süreçlere odaklıdır, kurum i­çi­ne de kontrol ağırlıklı bi­r hava haki­mdi­r. Mot­ivasyonu sağlayan temel faktörler güvenl­ik, düzen, kurallar ve düzenlemelerdi­r. Lider tutucu ve tedbirl­id­ir, tekni­k konulara önem vermektedi­r.

Yorumlar
  • 0 Yorum