Kurum Kültürü Deneme Sınavı Sorusu #1243153

Süpermarketlerin kendi ürünlerini üreterek sattıkları markalara rakip olmaları işletme-müşteri ilişkisini etkileyen değişim biçimlerinden hangisi ile açıklanmaktadır?


Yeni kalite konseptleri

Yerel pazarlardaki küresel markalar

Sektör dışı rakipler

Tüketici güveninin kaybı

Markalamanın gücündeki gerileme


Yanıt Açıklaması:

İmajın doğru yönetilebilmesi için tüketicilerin beklentilerindeki ve davranışlarındaki değişimleri yakından takip etmek ve bu değişimlere adapte olabilmek gerekmektedir. Bu değişimlerin neler olabileceğinden kısaca bahsetmek gerekirse işletme–müşteri ilişkisini pek çok yönden etkileyen değişim olgusunun biçimleri su şekildedir:

  • Yerel pazarlardaki küresel markalar: Artık rakip eskisi gibi yalnızca aynı caddedeki diğer mağaza değildir. Asıl merkezi dünyanın öbür ucunda olan bir marka da rakipler arasına girmektedir. Özellikle de Internet’in hayatımıza girmesi ve çevirim içi alışveriş bu rekabeti son noktaya taşımaktadır.
  • Sektör dışı rakipler: Diğer sektörlerden farklı kurumlar başka bir sektördeki kuruma rakip olmaya başlamıştır. Bunlara en iyi örnek süpermarketlerdir. Başka markaların ürünlerini satmak üzere kurulmuş olan bu işletmeler kendi ürünlerini üreterek sattıkları markalara rakip olmaktadırlar.
  • Yeni kalite konseptleri: Her ne kadar tüketicilerin bir çoğu hâlâ yüksek kalite talebinde bulunsa da kalite kavramının tanımı gün geçtikçe farklılaşmaktadır. Artık fazlasıyla stilize ya da modaya uygun ürünler değil el isçiliği ya da sanatsal incelik gibi gerçek addedilen değerler içeren ürünlere ilgi artmaktadır.
  • Tüketici güveninin kaybı: Isıl işlem görmüş ürünler, deli dana hastalığı, zehirlenme vakaları gibi örnekler nedeni ile tüketici kime güvenip kime güvenemeyeceği konusunda kararsızdır. 1987 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırmada insanların %72’sinin reklamları inanılır bulduğu ancak sadece iki yıl içinde aynı oranın %62’ye düştüğü ortaya konmuştur.
  • Markalamanın gücündeki gerileme: Özellikle ekonomik krizlerle geçen dönemlerde pazarlama uygulayıcıları markalarının gücünü koruma konusunda bazı yanlışlar yaptılar. Zorlu dönemlerde kaliteden ödün veren ya da fiyatlarını kırma yoluna giden markaların tüketicinin gözündeki kalite algısı düşmüştür.

Doğru yanıt C’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum