Kurum Kültürü Deneme Sınavı Sorusu #1251651

Kurumların tek bir imajı olmadığı, her bir kişinin zihninde o kuruma dair kendi düşüncesinin bulunduğunu ileri süren araştırmacı var mıdır?


Dowling,

Abratt,

Stuart,

Hatch-Shultz,

Darwin,


Yanıt Açıklaması:

Grahame Dowling’in kurumsal imaj oluşturma modelinde temel varsayım, kurumların tek bir imajı olmadığı, her bireyin zihninde o kuruma dair kendi imajının bulunduğu düşüncesidir. 

Dowling modelinde, resmî politikalardan kastedilen ürün, fiyat, kalite, dağıtım, yayınlanan muhasebe verileri, kurumsal politikalar, fiziki koşullar, diğer kurum ve organizasyonlarla ilişkiler ve gelecek hakkında paylaşılmış planları içerir. 

Kurumsal imajın oluşumunu sağlayan üç faktör vardır: • Kişisel tecrübe: Muhatapların kurumun ürün, hizmetleri ya da kurumla ilgili herhangi bir konuda yaşadıkları kişisel tecrübe. • Kişiler arası iletişim: Çalışanlar ve kurum hakkında tecrübesi olan diğer insanlarla yaşanan iletişim. • Kitle iletişimi: Kurumun reklam ve halkla ilişkiler çalışmalarını kitle iletişim kanalları ile muhataplara ulaştırması ile yaşanan iletişim.
Bu üç faktörden ilk ikisi kurumsal imajın bu gruplar tarafından algılanan hâlini sunarken, kitle iletişimi faktörü kurumun kendisi ile ilgili algısını yansıtır. Bu, kurumun diğerlerinin onun hakkında sahip olmasını istediği imajdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum