Kurum Kültürü Deneme Sınavı Sorusu #1255549

Liderin, kurum kültüründe önemli görevi olabilir mi?


Kurum kültürünün sağlıklı olması lideri ilgilendirmez,

Kurumun hedefleri, lider için önemli değildir,

Kurumun değerleri, lider için önemli değildir, 

Lider, kültürü devamını sağlayacak kadro hazırlamaz,

Kurumu yaşatmak liderin görevidir,


Yanıt Açıklaması:

Kurum kültürüyle liderler arasında önemli bir bağlantı vardır. Çünkü başarılı ve etkili liderler, kurumun kültürünü kullanarak doğrudan firmalarını etkilemekte ve çalışanların hayatına anlam katmaktadırlar. Liderler, kültürün şekillenmesine yardımcı olurken kültür de bireylerin şekillenmesine yardımcı olmaktadır. Liderin en önemli görevlerinden biri de kurumu yaşatmak, ömrünün uzun olmasını sağlamak için kültürünün uzun yıllar yaşayacak sağlıkta olmasını temin etmek, hedef ve değerlerin değişen koşullara uyum sağlamasına özen göstererek kültürü devralıp geliştirecek kadroları hazırlamaktır.
Bir kurumun kişiliği kabul edilen kurumsal kültür son yıllardaki gelişmelerle daha fazla önem kazanmaya başlamıştır. Kurumların kendilerine özgü bir kültür oluşturmalarının başlıca nedeni kültürün iş yaşamındaki olayları çalışanlar ve müşteri ilişkileri üzerinde son derece etkili olmasıdır. Kurumlar, varlıklarını ve amaçlarını sürdürebilmek için kurum kültürüne önem vermek zorundadırlar. Güçlü kurum kültürüne sahip olan kurumlar başarıya daha çabuk ve kolay ulaşırlar. Lider, dışarıya karşı kurumun kültürünü anlatmak, temel değer ve amaçlarını iletmekle görevlidir. Böylece liderin muhatap olduğu çevreler genellikle müşteri grupları, finans dünyası, medya, siyasi partiler ve bürokratik kademelerden oluşmaktadır. Sonuç olarak kurum kendisini, çıkarlarını etkileyebilecek kişi ve gruplara tanıtmış olmaktadır. Eğer özellikleri olumlu ve firmanın hedefleri bu grupların, yani bir bakıma ülkenin hedefleri ve değerleriyle aynı doğrultuda ise firmanın çıkarlarına lider çok büyük bir hizmet yapmış olmaktadır. 

Kurum kültürüyle liderler arasında önemli bir bağ liderlerin, kurumun kültürünü kullanarak doğrudan firmalarını etkilemesi ve çalışanların hayatına anlam katmasıdır. Böylece liderler, kültürün şekillenmesine yardımcı olurken kültür de bireylerin şekillenmesine yardımcı olmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum