Kurum Kültürü Deneme Sınavı Sorusu #1251666

 ''Kurum alt kültüründe oluşan kültür yerine homojen bir kültüre sahip olmasının sonucu çalışanları, kurum imajının birbirlerine yakın olacağını'' hangi araştırmacı vurgulamıştır? 


Abratt,

Dowling,

Stuart,

Hach-Shultz,

Freud,


Yanıt Açıklaması:

Bu modelde kültür, çalışanların kurumla ilgili imajının oluşumuna doğrudan etki sergiler ve böylece onlar aracılığıyla, yüzyüze iletişim sayesinde kurumun dış çevresindeki insanlara yansıtılır. Ayrıca burada kültür; vizyon, resmî politikalar ve çalışanların kuruma dair imajından etkilenirken bu ögelerden yalnızca çalışanların kuruma dair imajını etkilemektedir. Bu etki dolaylı olarak kurum dışındaki grupların kuruma dair imajını da etkilemektedir. Dolayısıyla kurum kültürü, çalışanların kurum hakkındaki duygu ve düşüncelerini oluştururken kurum dışındaki gruplarla etkileşim hâlinde olan çalışanlar, bu grupların kuruma dair sahip olduğu imajdan etkilenir ve dolaylı olarak kurum kültürünü de etkiler. Kurum kültürünün önemi güçlü kültürlerin dış çevreye istikrarlı sinyaller veriyor olmasındadır. Çünkü bu sinyaller, kurum çalışanların kurum hakkında
sahip oldukları imajı da yansıtmaktadır. Eğer kurum alt kültürlerden oluşan bir kültür seti yerine homojen bir kültüre sahipse çalışanların kurum hakkında sahip oldukları imaj da birbirine yakın olacaktır. Yine de çalışanların özgeçmişleri, kurumda geçirdikleri çalışma süresi ya da rollerinin farklı oluşu kurum hakkındaki imajlarının farklılaşmasına neden olacaktır. Burada önemli olan bu farklı imajların bağdaştırılabilir ve karşılıklı pekiştirilebilir olmasıdır. 

Bu model, kurum kültürü ile kurumsal imaj ilişkisini yalnızca çalışanlar üzerinden kurmaktadır. Karşılıklı etki hem kültürden imaja hem de imajdan kültüre, çalışanlar aracılığıyla aktarılmaktadır. Öte yandan örneğin pazarlama iletişimi ve resmî politikalar üzerinde kurum kültürünün bir etkisi görülmemektedir. Ancak ilerleyen yıllarda bu konu üzerine yapılan deneysel çalışmalar kurumsal kimliğin mesleki, ulusal ve kurumsal kültürlerin oluşturduğu bir alt kültürler karmasını içerdiğini ortaya koymuştur.

Yorumlar
  • 0 Yorum