Kurum Kültürü Deneme Sınavı Sorusu #1206233

Globalleşmenin kurallara etkisi olmuş mudur?


Çalışanların arasında kuruma duyulan  güven artmıştır,

Çalışanlar rekabet ve başarı konusunda ortak algı taşımaktadırlar,

Çalışanlar arasında olumlu toplumsal bilinç duygusu gelişmemiştir, 

Çalışanlar arasında yüzyüze iletişim ve temas artmıştır,

Kurumların (firmaların), farklı sektörlerde faaliyet göstermesiyle birleşiklik artmıştır,


Yanıt Açıklaması:

*Küreselleşme ile kurumların bir çoğu uluslararası pazarda yer almaya başlamış ve yerel piyasalarda başarı sağlayabilmek için farklı bölgelere yayılmış birimlerle, birbirinden bağımsız takımlarla çalışır hâle gelmişlerdir. Bu nedenle kurumlar aynı dili konuşmayan, başarı ya da rekabet konusundaki algıları aynı olmayan çalışanları bünyelerinde bulundurmaya başlamışlardır.
• Bilişim teknolojileri ve özelllikle de İnternet’in ortaya çıkışı, İnternet üzerinden
sanal olarak faaliyet gösteren pek çok kurumun ortaya çıkması sonucunu doğurmustur. Çalışanların yüz yüze iletişim kurmadığı bu tip işletmelerin yanı sıra bu şekilde çalışmayan firmalar bile internet üzerinden iletişime ağırlık vermeye başlamışlar, çalışanlar arasındaki temas gitgide azalmaya başlamıştır.
• Rekabetin yoğunlaşması nedeniyle firmalar küçülmeye ya da bazı fonksiyonlarını dış kaynaklar aracılığıyla gerçeklestirmeye baslamışlardır. Böylece çalışanlarının birbirini tanımadığı ve daha da önemlisi güvenmediği kurumlar ortaya çıkmıştır.
İşe giris çıkışların çok kısa süreli olduğu böylesi bir ortamda olumlu bir topluluksal bilinç duygusu ve davranışı gelistirmek zorlaşmaktadır. 

• Tek bir ürüne odaklanan ve onu üreten firmalardan pek çok farklı sektörde bambaşka ürünlerle faaliyet gösteren firmalara gelinmiş olmasıyla kurumlar birleşiklik kavramını yitirmektedirler. Bu koşullar altında kurumlar güçlü kültürlere her zamankinden daha çok ihtiyaç duymaktadırlar. Bu nedenle kurum kültürünün kurumlar için yerine getirdiği işlevler daha önemli hâle gelmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum