Kurum Kültürü Deneme Sınavı Sorusu #1307261

1987 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan br araştırmada insanların %72’sinin reklamları inanılır bulduğu ancak sadece iki yıl içinde aynı oranın %62’ye düştüğü ortaya konmuştur. Verilen örnekte, reklamların imajında yaşanan değişimi sağlayan unsur aşağıdakilerden hangisidir? 


Yerel pazarlardaki küresel markalar

Sektör dışı rakipler

Yeni kalite konseptleri

Tüketici güveninin kaybı

Markalamanın gücündeki gerileme


Yanıt Açıklaması:

Kurumsal imaj yönetimin amacı; müşteri, tüketici ve tüm paydaşların zihninde belirli ve arzu edilen bir izlenim yaratmaktır. Günümüzde değişim her alanda olduğu gibi işletmelerin faaliyet gösterdikleri piyasa ve sektörlerde de kaçınılmaz bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır. Değişime ayak uyduramayan kurumlar zamanla sahip olduklarını kaybetmektedirler. Özellikle pazarda yasanan değişimler işletmeleri yoğun biçimde etkilemektedir. Bu nedenle imajın doğru yönetilebilmesi için tüketicilerin beklentilerindeki ve davranışlarındaki değişimleri yakından takip etmek ve bu değişimlere adapte olabilmek gerekmektedir. Bu değişimlerin neler olableceğinden kısaca bahsetmek gerekirse:

Yerel pazarlardaki küresel markalar: Artık rakip eskisi gibi yalnızca aynı caddedeki diğer mağaza değildir. Asıl merkez dünyanın öbür ucunda olan bir marka da rakipler arasına girmektedir. Özellikle de İnternet’in hayatımıza girmesi ve çevrim iç alışveriş bu rekabeti son noktaya taşımaktadır. 

Sektör dışı rakipler: Diğer sektörlerden farklı kurumlar başka bir sektördeki kuruma rakip olmaya başlamıştır. Bunlara en iyi örnek süpermarketlerdir. Başka markaların ürünlerini satmak üzere kurulmuş olan bu işletmeler kendi ürünlerini üreterek sattıkları markalara rakip olmaktadırlar.

Yeni kalite konseptleri: Her ne kadar tüketicilerin bir çoğu hâlâ yüksek kalite talebinde bulunsa da kalite kavramının tanımı gün geçtikçe farklılaşmaktadır. Artık fazlasıyla stilize ya da modaya uygun ürünler değil el işçiliği ya da sanatsal incelik gibi gerçek addedilen değerler içeren ürünlere ilgi artmaktadır.

Tüketici güveninin kaybı: Isıl işlem görmüş ürünler, deli dana hastalığı, zehrlenme vakaları gibi örnekler nedeni ile tüketici kime güvenip kime güvenemeyeceği konusunda kararsızdır. 1987 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan br araştırmada insanların %72’sinin reklamları inanılır bulduğu ancak sadece iki yıl içinde aynı oranın %62’ye düştüğü ortaya konmuştur.

Markalamanın gücündeki gerileme: Özellikle ekonomik krizlerle geçen dönemlerde pazarlama uygulayıcıları markalarının gücünü koruma konusunda bazı yanlışlar yaptılar. Zorlu dönemlerde kaliteden ödün veren ya da fiyatlarını kırma yoluna giden markaların tüketicinin gözündeki kalite algısını düşürmüştür.

Doğru cevap D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum