Kurum Kültürü Deneme Sınavı Sorusu #1255534
Toplam kalite yönetimi ile çağdaş yönetim ve organizasyonların doğmasına neden olan koşullar ne tip lider özelliğini ortaya çıkarmıştır?
Karizmatik Liderlik, |
Koç Stili Liderlik, |
Etkileşimci Liderlik, |
Dönüşümcü Liderlik, |
Otoriter Liderlik, |
Liderler değişen dış çevresel ve örgütsel koşul ve sorunlarla başa çıkmak için girişimci, kaynak dağıtıcı, müzakere edici, motive edici, ilham verici, politika yapıcı, yol gösterici, baş destekleyici rollerini oynayarak stratejik ve genel olan sorunlara eğilip işletme yöneticilerini yönlendirmek zorunda kalmaktadırlar.
Transformasyonel (dönüşümcü) liderlik daha çok toplam kalite yönetimi ile çağdaş yönetim ve organizasyonların doğmasına neden olan koşullar ile birlikte gündeme gelmiştir. Burada lider kurumsal yapıyı, değişim ve yenilenmeyi gerçekleştirerek üstün performansa ulaştıran kişidir, yani vizyoner bir liderlik söz konusudur. Dönüşümcü liderlik kavramı dünya çapında bir yöneticilik sistemi olarak görülüp teorik ve pratik alanda geniş kabul görmüştür. Dönüşümcü
liderliğin tanımına göre bu tarz liderlik kişisel kararlara yardımcı olma, entelektüel gelişim, ilham verici motivasyon ve ideal etkiler yaratmaktadır.
Dönüşümcü (transformasyonel) liderler, çalışanlara vizyon kazandırır. Bu vizyona katkıda bulunmaları için ilave misyonlar verir, örgütsel kültüre değişimler yaparak onları şimdiki yaptıklarından veya potansiyel olarak yapabileceklerini düşündüklerinden daha fazla yapabileceklerine inandırır, kendilerine güvenmesini öğretir. Yaptıkları işin önemli olduğuna onları ikna eder. Dönüşümcü liderler, astlarının becerilerini geliştirme ve başarılarını artırmak için onlara sorumluluk verir. Dönüşümcü liderlik tarzına yakın olanlar örgütlerini değişik süreçler, değişik kültürler, değişik vizyonlarla ve sonuç olarak yüksek performanslarla yönetmeye yönelmişlerdir. Bu yüzden onlar için değişim ve reform esastır. Dönüşümcü lider örgütün kültürünü değişime uğratır. Dönüşümcü liderliğin dayandığı husus geleneksellikle ve geleneksel uygulamalarla mücadeledir. Çalışanları birer birey olarak ele alarak ihtiyaç ve şikayetleri karar aşamasında mutlaka göz önünde bulundurur, ilham verici bir vizyon sunar.
Dönüşümcü lider gelenekselliğin ötesine geçer. Bireyin kendisini kurumun bir parçası olarak görmesini sağlar. Amaçlar belirlenirken en yüksek katılım sağlanır. Dönüşümcü liderlik tarzında, liderliğe kolektif bir olgu olarak bakılır. “İyi bir lider, olumlu gelişmelere sebep olan liderdir” anlayışı hakimdir. Çalışanlarla etkileşim zirvede tutulur.
Yorumlar
- 0 Yorum