Kurum Kültürü Deneme Sınavı Sorusu #1307420

Değişim ve öğrenme sürecine girecek kurumlarda çalışanların yeni kültürü daha kolay içselleştirmeleri için önerilenlerden hangisi çalışanların yeni kültürle ilgili yaşadıkları sorunları birbirleriyle paylaşabilmeleri işlevine hizmet etmektedir?

 


Uygulama alanları oluşturma ve geri bildirim sunma

 

Olumlu rol modeller

 

Değişimle tutarlı yapı ve sistemler

 

Destek grupları oluşturma

İlgi çeken olumlu bir vizyon yaratmak


Yanıt Açıklaması:

Edgar Schein, değişim ve öğrenme sürecine girecek kurumlarda çalışanların yeni oluşacak kültürü daha kolay içselleştirebilmeleri için yapılması gerekenleri 8 maddede sıralamaktadır:

  • İlgi çeken olumlu bir vizyon yaratmak: Eğer bir değişimin hedefi olan çalışanlar, çalışma ve düşünme biçimi olarak yeni sunulan bu yolu benimserse kendileri ve kurumlarının daha iyi işler çıkaracağına inanmalıdırlar. Bu vizyona tepe yönetim tarafından öncülük edilmelidir. Hepsinden önemlisi vizyon, arzu edilen bu yeni çalışma biçiminin lokomotifi olmalıdır.
  • Formel eğitim: Çalışanlar yeni düşünce biçimleri, yeni tutumlar ve yeni yeterlilikler öğrenmek üzere iseler neyi formel olarak deneyimlemeleri gerektiğine karar verilmelidir.
  • Eğitilenlerin katılımı: Böyle bir eğitim süreci başlatılacaksa çalışanların öğrenme metotlarının gözetilmesi gerekir. Herkes farklı yollarla öğrenir, bu nedenle eğitilenlerin kendileri için en uygun öğrenme biçimi tasarlanırken dahîl edilmeleri gerekmektedir.
  • Takımların ve grupların informel eğitimi: Grup normları nedeni ile genellikle değişime direnç gösterildiği için informel eğitim ve uygulama tüm gruplara sunulmalıdır ki yeni norm ve varsayımlar kalıcı bir içeriğe sahip olabilsin.
  • Uygulama alanları oluşturma ve geri bildirim sunma: Öğrenme sürecinin sağlıklı bir biçimde gelişip sonuçlanması için zaman, kaynak, yönlendirici ve geri bildirim gereklidir.
  • Olumlu rol modeller: Benimsetilmek istenen yeni kültür oldukça farklı olabilir. Bu takdirde sadece eğitim yeterli olmayacaktır. Çalışanlar kendilerini bu yeni kültürün kurallarını uygularken hayal etmeden önce nasıl göründüğünü uygun rol modellerle izlemelidirler.
  • Destek grupları oluşturma: Öğrenme süreci ile ilgili problemlerin tartışılıp gündeme getirildiği birtakım gruplar oluşturulmalıdır. Çalışanlar yeni kültürle ilgili yaşadıkları sorunları birbirleriyle paylaşabilmelidirler.
  • Değişimle tutarlı yapı ve sistemler: Çalışanlardan dahîl olmaları istenen bu yeni kültürün sunduğu düşünce ve iş yapış biçimleri ile örtüşen ödül ve disiplin sistemleri ve organizasyonel yapılar tasarlanmalıdır.

Doğru yanıt D’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum