Kurum Kültürü Deneme Sınavı Sorusu #1277122

Çalışanlar açısından kurum kültürü ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Çalışanlar için ne yapacağını bilmek kadar yaptığının işe yaradığını ve doğru olduğunu görmek de önemlidir. Böylece doğru kararlar pekişir ve kültürün değerler sistemine dahîl olur.

Çalışanlar açısından kurum kültürü inisiyatif almayı ve bencilliği doğurur. 

Çalışanlar kurum kültürünü doğru analiz etmişse bile yeni uygulamaları kurum kültürünü gözeterek uygulamaları için temel bir eğitim almaları gerekir. 

Kurum kültürünün çalışanların kararlarına yansıyamaması en önemli sınırlılıktır. 

Kurum kültürünün gelişmesi ve sonraki nesillere aktarılması için yazılı olarak bildirilmesi evrensel bir kuraldır. 


Yanıt Açıklaması:

Yeni bir karar alındığı ve uygulamaya konduğunda çalışanlar bu konuda ne yapmaları
gerektiğini kurum kültürünün onlara sunduğu, geçmiş tecrübelerle oluşturulmuş değerler aracılığıyla bilirler. Kurum kültürü doğru analiz edilmişse yeni uygulamaları kurum kültürünü gözeterek ve ona uygun bir biçimde, kabul edilmesi kolay bir hâlde hayata geçirmek mümkün olacaktır.
Çalışanlar ise kurum kültürünü doğru tanıyarak ve gözeterek verilen kararları nasıl
uygulayacaklarına karar verebilirler. Böylece inisiyatiflerin çığrından çıkarak çalışanların bencilce davranması engellenmiş olacaktır. Öte yandan verilen yeni bir kararı nasıl
uygulayacağı konusunda ne yapacağını bilmeyen bir çalışan profili kurumları başarıya
götüremez. Bu nedenle kültürün benimsenmesi çalışanlar için ne yapacağını bilmek anlamına geldiği kadar ne yapacağını bilen çalışanlardan oluşan bir kurumu da başarıya götürecektir. Sonuçta kurumun başarısı yine çalışanlara yansıyacak ve olumlu bir geri dönüş yaşanacaktır. Çalışanlar için ne yapacağını bilmek kadar yaptığının işe yaradığını ve doğru olduğunu görmek de önemlidir. Böylece doğru kararlar pekişir ve kültürün değerler sistemine dahîl olur.

Yorumlar
  • 0 Yorum