Kurum Kültürü Deneme Sınavı Sorusu #1206028

Bir kurumda, yöneticilerin de tutarlı bir değerler sisteminin olması neyi açıklar?


Alt Kültür,

Baskın Kültür,

Zayıf Kültür,

Güçlü kültür,

Liderler Yıkıcıdır,


Yanıt Açıklaması:

Kurum kültürüne dair yapılmış pek çok sınıfandırma söz konusudur. Bu sınıfandırmalar kurum kültürünün yönetimi açısından son derece önemlidir. Ancak kurum kültürünün tipolojisi her ne olursa olsun, güçlü ya da zayıf olması işlevlerini yerine getirmesinde etkilidir. Güçlü ve zayıf kültür kavramlarından kısaca bahsetmek gerekirse güçlü bir kültür, kurumsal degerleri ile resmî olmayan kural sistemleri olan ve bu şekilde insanların nasıl davrandıklarının açıklandığı kurumsal kültürdür. Güçlü kültürlerde yöneticilerin hemen
hemen hepsi tutarlı bir değerler sistemi ve iş yapış biçimleri setini paylaşırlar. Yeni çalışanlar bu değerlere çok çabuk adapte olurlar. Güçlü kültürler, çalışanların yaptıkları işler hakkında kendilerin daha iyi hissetmelerini sağlar dolayısıyla onları daha özverili çalışmaya yatkın hâle getirir. Zayıf kültürlerde inançlar ve değerler net değildir.

Homojen ve kurumun tamamına hakim bir kurum kültürünün olmadığı durumlarda ise kurumun kültürü bu alt kültürlerden birinin daha baskın olması ve kurumun tamamına etki etmesi ile belirlenir. Bu kültüre ise “baskın kültür” adı verilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum