Kurumsal İletişim Deneme Sınavı Sorusu #1284440

Zihinde tasarlanan ve gerçekleşmesi özlenen şey, duyu organlarının dıştan algıladığı bir nesnenin bilince yansıyan benzeri, bir uyaran söz konusu olmaksızın bilinçte beliren nesne ve olaylar, hayal, imaj tanımı aşağıdakilerden hangisine aittir?


 İmaj

 İmge

Tasarım

Algı

 Duyu


Yanıt Açıklaması:

İmgeler iletişim sürecinin önemli bir parçasıdır. İmge, hem tasarlayan hem de tasarımı izleyen tarafından yorumlanabilir. Bu yorumlama çabası iletişim sürecinde etkili     olabilir. İletişim sürecinde imge bir ara zemin konumundadır, imgelerin kaynaklık ettiği ve sürecin anlam kazandığı yerin imgelerle özneler arasındaki zemin olduğu söylenebilir. Buradan hareketle; imge, hem sürecin anlamlandırılmasında hem de sürecin inşasında yani tasarımında önemlidir. Bir başka ifade ile üreten, üretilen ve tüketen açısından ortak anlam yaratma çabasının temel yapı taşlarından birisidir.

İmge: Zihinde tasarlanan ve gerçekleşmesi özlenen şey, duyu organlarının dıştan algıladığı bir nesnenin bilince yansıyan benzeri, bir uyaran söz konusu olmaksızın bilinçte beliren nesne ve olaylar, hayal, imaj. Fransızca ve İngilizce’de kullanılan “image” sözcüğünden geldiği düşünülen “image” sözcüğünün Türkçe’deki tam karşılığının “imge” kelimesi olduğu ve bu kelimenin Eski Türkçe’ de işaret anlamına gelen “im” kökünden türetildiği de belirtilmektedir. Kurum, ürün veya markanın hedef kitle tarafından doğru ve etkin şekilde algılanmasının söz konusu olduğu görsel kimlik yaratma sürecinde ortak anlam yaratmak yani mesaj imge bütünlüğünü sağlamak önemlidir. Tasarlanan biçim veya kullanılan renklerin imgesel bağlamda doğru ve yerinde kullanılması bahsi geçen ortak anlamın oluşturulmasında oldukça önemlidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum