Kurumsal İletişim Deneme Sınavı Sorusu #746028

Yönetişim kavramı ile ilgili verilen bilgilerden hangisi doğrudur?


Yönetişim, kurumun amaç ve hedeflerinin saptandığı ve bunlara erişebilmek için performans izleme araçlarının belirlendiği yapıyı ortaya koyar.

Yönetişim, Ortaçağ dünya düzeninde yaşanan krizler ve bunların neden olduğu tartışmalara yeni çözüm önerileri üreten en eski yönetim teorisidir.

Yönetişim, I. Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle, ekonomik buhrana doğru hızla giden devlet toplum ilişkilerini irdeleyen en önemli uzmanlık alanıdır.

Yönetişim, kurumların, sermaye kalitesini iyileştirme arayışlarının sonucunda ortaya çıkan bir sürecin sonucudur.

Yönetişim, çalışanların performansına odaklanan, şirketin çalışanları ile paydaşlar arasındaki ilişkiler sistemini temsil eder.


Yanıt Açıklaması:

Yönetişim, postmodern dünya düzeninde yaşanan krizler ve bunların neden olduğu tartışmalara yeni çözüm önerileri üreten güncel bir yönetim teorisidir. Özellikle soğuk savaşın sona ermesiyle, tek kutuplu dünyaya doğru hızla giden küreselleşmenin ideolojisiyle beslenen, devlet toplum ilişkilerini bu açıdan irdeleyen ve pratik çözümler üreten en önemli uzmanlık alanlarından birisidir (Solmaz, 2007:18). Yönetişim, kurumların, yönetim kalitesini iyileştirme arayışlarının sonucunda ortaya çıkan ve klasik yönetim tarzına yepyeni değerler eklenmesini içeren bir sürecin sonucudur. İyi yönetişim ise, klasik yönetişim anlayışına şeffaflık, açıklık, hesap verebilirlik, katılımcılık, etkinlik, hukuka bağlılık ve sosyal sorumluluk gibi temel öğelerin egemenliğidir (Argüden, 2004: 161). Kurumsal yönetişim, kurumun amaç ve hedeflerinin saptandığı ve bunlara erişebilmek için performans izleme araçlarının belirlendiği yapıyı ortaya koyar. Bir başka ifadeyle işletmenin yönetimi, yönetim kontrolü ve performansına odaklanan kurumsal yönetişim, şirketin sahipliği ile yönetim arasındaki ilişkiler sistemini temsil eder (Gürbüz ve Ergincan, 2004: 5-6).

Yorumlar
  • 0 Yorum